latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

Новалић-Букваревић: Споразумом до рјешења проблема борачких категорија

Реално рјешење за статус борачких категорија у ФБиХ, укључујући и демобилисане борце, био би споразум Владе и представника борачких савеза, организација и удружења о достигнутом нивоу средстава у буџету за рјешавање приоритетних захтјева борачких категорија, оцијењено је на састанку премијера Фадила Новалића и министра за борачка питања Салке Букваревића са представницима Координације борачких удружења.

Саговорници су констатовали да би на тај начин могла да буду обезбијеђена средства за рјешавање социјално-статусних питања свих борачких категорија, те да ће о томе поново бити ријечи на сједници Владе ФБиХ.

Федерално ресорно министарство јуче и данас је у више наврата позивало представнике групе демобилисаних бораца такозване Армије БиХ окупљених испред зграде Владе ФБиХ да дођу на разговоре, међутим они су одбили да пошаљу своје представнике.

Министарство је, поводом окупљања демобилисаних бораца такозване Армије БиХ пред зградом Владе ФБиХ, саопштило да је у оквиру својих надлежности и у сарадњи са Координацијом борачких удружења предузело више корака с циљем рјешавања статуса борачких категорија.

Наведено је да су у парламентарну процедуру упућене измјене и допуне Закона о правима бораца такозване Армије БиХ и чланова њихових породица, да би био обезбијеђен законски основ за израду и објаву јединственог регистра бораца и корисника права из области борачко-инвалидске заштите.

У парламентарној процедури налази се и Нацрт закона о борачким удружењима од посебног друштвеног значаја. Проведена је јавна расправа у девет од 10 кантона, након чега ће Закон бити упућен на даљи поступак.

Наведено је и да су ресорно федерално министарство и Влада ФБиХ, у сарадњи са Координацијом борачких удружења, предузели активности о свим захтјевима који су раније, а и овог пута, долазили од Савјета бораца, као и групе окупљених демобилисаних бораца пред зградом федералне Владе.

Извор: Срна