latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:49 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

У Сребреници потписан Споразум о новој скупштинској већини (ВИДЕО)

У Сребреници је потписан коалициони споразум о новој скупштинској већини, коју ће у локалном парламенту чинити 14 одборника из СНСД-а, ДНС-а и СДА.
Сједница Скупштине општине Сребреница - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине СребреницаФото: СРНА

У споразуму је наведено да ће нова већина подржавати рад начелника Грујичића, али и то да је нова коалиција отворена за разговоре и са другим партијама. Ово је четврта скупштинска већина која је у Сребреници формирана од локалних избора одржаних у октобру прошле године.

Предсједник ОО СНСД-а Радомир Павловић је рекао да ће нову скупштинску већину чинити пет одборника већинске фракције Савеза СДА-СБиХ у сребреничком парламенту, те пет одборника СНСД-а и два одборника ДНС-а.

Већинска фракција СДА мијења коалиционе партнере да би имала стабилнију скупштинску већину од 12 одборника, од претходне са 11 одборника, а коју је чинила са два одборника СДС-а, те по једним одборником ПДП-а, СРС-а, Покрета за преокрет и одборником који је напустио СДП БиХ.

У опозицији, осим одборника СДС-а, ПДП-а, СРС-а, Покрета за преокрет и независног одборника бившег члана СДП БиХ, и даље остају два одборника мањинске фракције СДА у сребреничком парламенту и један одборник СДП-а БиХ.

Павловић каже да ће ускоро бити заказана сједница скупштинског колегијума ради договора о заказивању сједнице Скупштине општине и да је подршку фомирању нове коалиције, односно скупштинске већине, дао и начелник општине Младен Грујичић.

Говорећи о будућој сарадњи СНСД-а са СДА и уласком те странке у коалицију са СДА, умјесто СДС-а, Павловић каже да је отворена могућност и за остале одборнике да приступе скупштинској већини и да је у првом члану коалиционог споразума дефинисано да начелници одјељења и секретар Скупштине општине који су изабрани након конкурсне процедур остану на тим дужностима.

"Биће поништене одлуке о именовању вршилаца дужности начелника одјељења које је 28. априла донијела сада већ бивша скупштинска већина, као и одлуке о именовању дужности директора појединих локалних предузећа и установа", појаснио је Павловић.

Он је истакао да ће за десетак дана бити одлучено да ли ће доћи до замјене предсједника Скупштине општине Алије Табаковића и замјеника начелника општине Нермина Аливуковића.

Скупштина општине Сребреница броји 21 одборника, од којих је 12 Срба и девет Бошњака, а нову скупштинску већину ће чинити 12 одборника, од којих петоро Бошњака и седморо Срба.

Извор: РТРС, СРНА