latinica  ћирилица
13/06/2017 |  15:23 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Градишка: Интензивирано подизање засада малине (ВИДЕО)

У општини Градишка у посљедње три године интензивирано је подизање засада малине.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

Ове године под овом јагодичастом културом је око 4 хектара. На почетку бербе натпросјечни приноси и ниска откупна цијена.

Драган Тривунић из Горњих Подградаца првом овогодишњом бербом је задовољан. Мраз и снијег нису се значајније одразили на принос и квалитет. 

- Приноси су негдје, зависно од врсте малине, од од тону и по до двије тоне по дунуму и ја ту максималну количину премашујем, јер сваке године имам преко двије тоне. Ове сезоне мало је незахвална цијена али видјећемо ште ће бити јер аконтативна цијена је једну марку - додао је Тривунић.

Једну марку по убраном килограму плаћени су и берачи. Дневно могу да зараде и до 40 марака.

- Добро је и газда је добар, али је једноставно ситно је у односу на остале културе и уопште није тешко за брати - каже сезонски радник Миља Тенџерић.

Тренутно у општини, која на основу положаја на самој граници са ЕУ има могућност пласмана свјеже малине, не постоје одговарајући складишни капацитети. Убрана малина се транспортује у сусједну лакташку и србачку општину. 

- Продаја свјеже малине која има вишу цијену на тржишту тражи бољу организацију рада и бољу припремљеност и прије свега услове привременог складиштења са температурним условима који су довољно добри да сачувају ту малину дан или два како би она у свјежем стању стигла до тржишта односно купаца - изјавио је предсједник Удружења малинара "Илда" Мирко Суботић Градишка

Тренутно се преко 90 процената производње малине из Босне и Херцеговине извози у земље Европске уније, Швајцарску, Сјеверну Америку и Турску. Да би се тај тренд задржао домаћим малинарима, осим изградње адекватних складишних капацитета, предстоји и сертификација производње у оквиру Глобал гапа.