latinica  ћирилица
13/06/2017 |  18:02 ⇒ 14/06/2017 | 00:07 | Аутор: РТРС

Република Српска добила свјетски признатог научника (ВИДЕО)

Република Српска добила је свјетски признатог научника. Од 180 пријављених, међу седам награђених, на недавно одржаном Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, је и Маја Станисављевић из Бањалуке.
Маја Станисављевић - Фото: РТРС
Маја СтанисављевићФото: РТРС

Стручни жири је наградио, како је објашњено, пројекте који представљају иновацију и могуће их је примјенити у реалном животу.

Године рада на пројекту екстракције нано честица из отпадних вода рудника, донијели су научници из Бањалуке, унескову награду за зелену хемију, у вриједности од 30 хиљада долара. Циљ је био добити производ за пречишћавање вода из медицинских центара. 

- Наш еколошки аспект се базира на томе да користимо отпадне воде рудника, како бисмо естраховали заостале честице жељеза и примијенили их у каталитичком третману нових фармацеутских загађивача воде - истакла је постдокторант и истраживач на студијском програму хемије ПМФ Бањалука Маја Станисављевић.

Маја је била и стипендиста Фонда "Др Милан Јелић", а ова награда само је потврда да се исплати улагати у младе људе, каже ресорни министар Јасмин Комић.

- Станисављевићева је са својим пројектом успјела да прође међу 180 пријава и да обезбиједи средства за своје постдокторско усавршавање, те да се бави истраживањем, које би на крају требало да има и комерцијалне ефекте - рекао је министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

На ПМФ-у истичу да ова дјевојка није њихов једини научник истраживач који је награђиван за свој рад.

- Овим се уписујемо и на листу међународних научника, са успјешним публикацијама које очекујемо у овој години - изјавила је доц. др Сузана Готовац Атлагић са студијског програма хемија ПМФ Бањалука.

- С обзиром на Мајин успјех, али и многе друге догађаје који су претходили томе захваљујући колегиници Сузани, добили смо још један пројекат финансирања од Евр.иститута за технологију. Такође, колега Саша Зељковић је добио Фул Бритову стипендију сљедећих годину дана у Америци - додала је шеф Студијског програма хемија и шеф Катедре за органску хемију ПМФ  Бањалука доц. др Милица Балабан.

На ПМФ-у раде и на искоришћености целулозног отпада. Према том пројекту пиљевина се не би само користила за производњу пелета који кошта 300 марака по тони, већ за производњу филтер материјала чија је цијена и до 1000 долара по килограму.