latinica  ћирилица
13/06/2017 |  19:03 ⇒ 14/06/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

СМ БиХ усвојио измјене Кривичног закона; СНСД: Ово је издаја Републике Српске (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог закона о измјенама и допунама кривичног закона БиХ. Овим приједлогом предвиђено је кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од 5 до 10 година.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Све су подржали и српски министри. Из СНСД-а и Републичког центра за истраживање рата порука – ово је издаја Републике Српске.

Предложене измјене кривичног закона БиХ, према којима ће дугогодишњим затворским казнама бити санкционисани сви који негирају геноцид или злочин пртив човјечности, прошле су у Савјету министара уз сагласност министара из Савеза за промјене. Објашњење од министра Мирка Шаровића нисмо добили јер се није јављао на телефон. Раније је СРНИ рекао да су њихове сугестије уважене. За, на нивоу БиХ, опозициони СНСД, нема дилеме – ово је издаја. 

Коментаришући изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да су приликом утврђивања овог приједлога уважене сугестије министара из Републике Српске, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Министарства правде Републике Српске, Мајкићева је рекла да је Шаровић морао рећи који су то сугестије српских министара у Савјету министара уважене.

"Нема ниједне сугестије која би ту позицију поправила. Биће веома занимљиво видјети о чему је ријеч и шта су то представници Савеза за промјене прихватили", рекла је Мајкићева.

Ово је још један покушај прекрајања историје и затварања уста свима који покушавају да чињеницама оспоре ратна дешавња на овим просторима, каже Милорад Којић директор центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила Републике Српске. Упозорава да се овим, Српска жели приказати као геноцидна творевина.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша након сједнице Савјета министара, рекао је да је за оне који путем јавних медија пропагирају насиље или мржњу према било коме, предвиђена казна од најмање годину дана затвора, док је за оне који негирају геноцид или злочин против човјечности предвиђена казна од пет до 10 година затвора.