latinica  ћирилица
13/06/2017 |  20:02 ⇒ 14/06/2017 | 09:19 | Аутор: РТРС

Касиповић: Утврђене измјене Кривичног закона БиХ мимо ставова Српске

Савјет министара БиХ утврдио је данас измјене Кривичног закона БиХ мимо ставова које је дало Министарство правде Републике Српске, изјавио је ресорни министар Антон Касиповић.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

"Министарство правде Српске послало је своје примједбе нашим министрима и делегатима да бисмо упозорили да нешто за нас има неприхватљиво. То је усвојено и никог не кривим, али желим о томе обавијестити", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да је ресорно министарство на вријеме послало примједбе и сугестије у вези са Кривичним законом БиХ, али да им није посвећено довољно пажње.

"Још имам само медијску вијест, тек ћу се упознати о детаљима. Мислим да није довољно пажње посвећено оном на што смо имали примједбе из Републике Српске", истакао је Касиповић за РТРС након сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Он сматра да то није нова пракса, те да је неопходно много више међусобне сарадње да би се допринијело развоју владавине права у БиХ, али и поштовању статуса Републике Српске.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог закона о измјенама и допунама кривичног закона БиХ. Овим приједлогом предвиђено је кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од 5 до 10 година.

За јавно подстицање на насиље и мржњу "усмјерену против групе или неког члана такве групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповијест, поријекло или националну или етничку припадност, пол, полно опредјељење, родни идентитет, инвалидитет или било које друге особине" предвиђена је казна затвора од најмање годину дана.

Казна је предвиђена и за јавно одобравање, порицање или грубо умањивање правоснажном одлуком међународног или домаћег суда утврђеног злочина геноцида, злочина против човјечности и ратног злочина из члана шест, седам и осам Статута сталног Међународног кривичног суда или злочина из члана шест Повеље Међународног војног суда, придружене Лондонском споразуму од 8. августа 1945. године и другог међународног суда који прихвата БиХ.