latinica  ћирилица
13/06/2017 |  22:38 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Извјестилац Европског парламета: Србија јасно иде ка чланству у ЕУ

Извјестилац Европског парламета за Србију Дејвид Макалистер изјавио је да је порука Европског парламента да Србија има будућност у ЕУ и да очекује отварање нова два поглавља у преговорима са ЕУ.
Дејвид Макалистер (архивска фотографија) - Фото: РТС
Дејвид Макалистер (архивска фотографија)Фото: РТС

"Србија јасно иде ка чланству у ЕУ. Земља је отворила осам поглавља, од којих су два привремно затворена, а очекујемо отварње два нова поглавља", рекао је Макалистер отварајући дебату у Европском парламенту о Резолуцији о Србији.

Дејвид Макалистер је нагласио да су три тачке битне на путу Србије у ЕУ - владавина права, економске реформе и регионална сарадња и добросуседски односи. Он је поновио да је напредак у поглављима 23 и 24 као и у нормализацији односа са Приштином "неопходан" за напредак Србије на путу евроинтеграција.

Малта, као предсједавајућа Европским савјетом, поздравила је напредак Србије у процесу приступних преговора као и у сарадњи са ЕУ и регионом.

"Србија је у 2016. години направила важан напредак. Битно је да је тај напредак стабилан и да се наставља", поручила је представница Малте Хелена Дали.

Она каже да ће малтешко предсједавање организовати Међувладину конференцију са Србијом сљедеће недјеље на којој би требало да буду отворена поглавља која ће добити зелено свјетло свих земаља чланица.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан испред Европске комисије поздравио је, како је рекао, избалансирану Резолуцију Европског парламента о Србији која је по њему у складу са извјештајем о напретку Комисије из 2016. године.

"Србија је направила добар напредак ка чланству у ЕУ што је стратешки циљ који су поставили и Влада и предсједник Александар Вучић", поручио је Хан.

Комесар Хан је похвалио Србију за напредак у области регионалних односа, у дијалогу са Приштином, као и у реформи јавне управе и напора уложених у рјешавање миграционе кризе. Хан је изјавио да очекује наставак дијалога са Косовом и да ће се енергија у Србији, послије предсједничких избора, усмјерити на реформе.

У наставку расправе европски посланици су констатовали да је извјешатај о Србији "избалансиран", да је земља направила напредак али и да има мањкавости превасходно у области владавине права што се односи на борбу против корупције и организованог криминала, поштовање медијских слобода и слободе изражавања као и поштовање људских права.

Извор: Танјуг