latinica  ћирилица
14/06/2017 |  07:25 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о пореском систему (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић прекинуо је вечерас скупштинску сједницу и њен наставак заказао за сутра са почетком у 10.00 часова.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Прије тога, народни посланик НДП-а Здравко Крсмановић је у расправи о Приједлогу закона о Националном парку "Дрина" рекао да би требало промјенити његово име и да се зове "Средња Дрина", јер је појам Дрина доста широк.

Он сматра да би зоне обухвата тог парка, осим општине Сребреница, требало да буде проширена и на подручја општина Вишеград и Власеница, као и да би требало прописати услове за израду посебног плана тог подручја, а након тога услове за израду зонинг–плана.

19.51... Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике српске Сребренка Голић изјавила је вечерас да је Приједлогом закона о националном парку "Дрина" прецизније дефинисано питање права својине физичких и правних лица на непокретности које се налазе у обухвату Националног парка.

"У Приједлогу закона о Националном парку `Дрина` јасно је прописано да право својине на непокретности остаје непромијењено ступањем на снагу овог закона, што значи да ће грађани чија се приватна имовина налази у зони будућег парка и даље бити власници својих имања", изјавила је Голићева образлажући овај акт у Народној скупштини Републике Српске.

Она је нагласила да то значи да ће грађани моћи да располажу својом имовином и да обављају све дјелатности, као и до сада.

Голићева је појаснила да је то урађено, јер је током јавне расправе о Нацрту овог закона било доста нејасноћа и различитих навода о томе да ће бити одузета имовина лица која ће се наћи наћи у овом заштићеном подручју.

У приједлогу овог закона наводи се да се тај парк простире на подручју општине Сребреница у укупној површини од 6.315 хектара.

Национални парк "Дрина" посједује изузетне природне вриједности: станишта ендемичних и реликтних биљних врста, клисурасто-кањонску долину ријеке Дрине и њених притока, затим изузетан диверзитет флоре који се огледа у присуству око 635 примјерака васкуларне флоре, док се Рудник олова и цинка не налази на подручију тог парка.

19.39... Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да СНСД предлаже два закључка у вези са изградњом болнице у Источном Сарајеву, а једним од њих обавезује се Влада да средства за финансирање пројекта обезбиједи у буџету у оквиру расположиве позиције ресорног министартва у 72 једнаке рате.

Вишковић је у оквиру расправе о Информацији о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево" по принципу "кључ у руке", навео и закључак којим се даје овлаштење министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгану Богданићу да приступи потписивању уговора који произилази из предметне јавне набавке.

Он се нада да ће пројекат бити у предвиђеном року завршен и у функцији не само грађана Сарајевско-романијске регије, него и шире.

Вишковић је изразио задовољство што ће бити реализован пројекат који се дуго чека, те напомуо да су лоши услови садашње болнице.

18.59... Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да Влада улаже у здравствени сектор и реконструкцију и изградњу болница у Српској, те изразила наду да ће пројекат изградње болнице у Источном Сарајеву бити завршен у року.

Голићева је рекла да се улаже и у западни и источни дио Републике, те напоменула да је Влада издвојила и око четири милиона КМ за реконструкцију Болнице у Фочи.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић рекао је да је источни дио Републике Српске заслужио модерну болницу и једнак третман као западни дио, али не само у овој, већ и другим областима друштва.

Он је навео да ће подржати пројекат изградње болнице у Источном Сарајеву и очекује да за 18 мјесеци буде отварање ове здравствене установе.

Посланик СНСД-а Марко Видаковић истакао је да је овај пројекат најважнија тема за грађане Сарајевско-романијске регије и изразио наду да ће посланици бити јединствени приликом гласања о овој информацији.

Шеф Клуба ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да болница у Источном Сарајеву нема проблем само дотрајале зграде, већ и великих дугова.

18.07... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да је изградња болнице у Источном Сарајеву капиталан пројекат, који више од 100.000 грађана те регије чека 25 година.

Стевандић је рекао да у овој расправи треба искључити политички моменат, али да свако има право да сумње у процедуре пријави надлежним органима.

"Ово је тема у којој не би требало бити препуцавања", рекао је Стевандић током расправе о Информацији о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево" по принципу "кључ у руке".

Да у овој расправи не би требало користити политичке конотације сматра и посланик СНСД-а Данијела Мрда која је рекла да је овај пројекат од велике важности за грађане.

Посланик СДС-а Сњежана Божић каже да је овај пројекат важан и да ће његовом реализацијом грађани Источног Сарајева и околине добити одличну болницу.

Она је указала да је тренутна болница у лошем стању, али да су љекари у тој здравственој установи пуни ентузијазма упркос таквим условима.

17.52... Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је изградња и доградња болнице у Источном Сарајеву приоритет Владе Републике Српске која је свјесна тешкоћа у којима послује ова болница.

Богданић је навео да ће реконструкцијом и изградњом болнице у Источном Сарајеву бити обезбијеђени додатни здравствени капацитети, нове здравствене технологије и услуге, те повећана ефикасност и квалитет здравствених услуга.

Он је подсјетио да је у болници Источно Сарајево реконструисано и изграђено око 4.000 метара квадратних простора намијењеног за поликлинички третман пацијената, дијагностичке процедуре и кухињу.

Министар је додао да ће изградњом новог болничког објекта бити повезан поликлинички дио болнице, а нова болница ће имати укупно око 14.000 метара квадратних простора са око 210 болесничких кревета, са новим намјештајем, те немедицинском и медицинском опремом.

"Завршетком реконструкције и изградње новог дијела болнице Источно Сарајево, планирано је дугорочно опслуживање око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије, дјелимично Подрињске и Херцеговачке и Сарајевског кантона ФБиХ", навео је Богданић.

Богданић је рекао ео да је Министарство 5. маја донијело одлуку о избору најповољнијег понуђача, којом је изабрана група понуђача "Марковић инвест-РМ" Лакташи и "Медикал" Мостар са укупном понуђеном цијеном од 54.502.101 КМ.

"Влада Републике Српске ће средства за финансирање реализације пројекта обезбиједити у буџету Српске у оквиру расположиве позиције Министарства здравља и социјалне заштите у 72 једнаке мјесечне рате почевши од 1. јануара 2018. године", истакао је Богданић.

Он је подсјетио да је у периоду од 2006. до 2015. године у здравствени сектор Републике Српске уложено око 600 милиона КМ.

17.26... Помоћник министра финансија Републике Српске Јово Радукић изјавио је данас да је крајњи циљ доношења закона о пореском систему Српске редуковање пореских и непореских давања у неком разумном року.

Радукић је у завршној ријечи у Народној скупштини Републике Српске рекао да Приједлог закона о пореском систему Српске има за циљ и обезбјеђивање правне сигурности пореских обвезника.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић обавијестио је посланике да Владе Српске предлаже да се изврши измјена у редосљеду дневног реда, гдје би наредна тачка умјесто разматарња Приједлога закона о национачном парку "Дрина" била разматрање Информације о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево по систему кључ у руке".

Посланици су гласањем усвојили овај приједлог и у току је разматрање информације о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево по систему кључ у руке".

14.30... Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је да је Приједлог закона о пореском систему Српске добра идеја и користан за привредни систем, али да је требало осмислити боље законско рјешење, због исказаних недоречености појединих чланова и одсуства казнених дијелова и прелазних норми.

Чавић се осврнуо на члан Приједлога овог закона, према којем сва пореска и непореска давања имају карактер јавног прихода, што може бити у колизији са оним који дефинише непореска давања као она за која обвезник остварује директну корист или противуслугу.

Он је навео да је важно питање како ће бити уређен Регистар пореских и непореских давања и да је веома битно да буде готов у року од 120 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Душан Берић рекао је да је добро што су Приједлогом закона о пореском систему Српске на једном мјесту стављена сва пореска и непореска давања.

Он је током расправе у Народној скупштини рекао да се у члану пет овог Приједлога закона наводи да се мијењање основице, стопе или износа непореског давања може вршити и подзаконским актом, уз претходну сагласност Владе Српске.

Берић истиче да тај члан треба брисати јер је у супротности са претходним чланом који дефинише да се порески подстицаји, ослобађања од пореза и умањења основице или стопе могу уводити, укидати, мијењати, искључиво законом.

Посланик СДС-а Миладнин Станић сматра да је потребно редуковати непореске, односно парафискалне намете, јер има и негативног утицаја на инвеститоре, као и да се овај законски приједлог односи на само мањи сегмет пореског система.

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да се пажња мора посветити парафискалним наметима и да их сада треба "уредити на прави начин", додајући да се може очекивати да ће се кретањем ка ЕУ наметати нови парафискални намети.

Он је такву тврдњу поткријепио искуствима Хрватске, која је на захтјев ЕУ увела одређен број парафискалних намета па сада у тој држави постоји више од 500 врста непореских, односно парафискалних намета.

13.20... Помоћник министра финансија Републике Српске Јово Радукић изјавио је данас да је циљ Приједлога закона о пореском систему стварање правила на основу којих ће увођење, мијењање или укидање било којег пореског или непореског давања бити у функцији креирања оптималног пореског оптерећења свих пореских обвезника Српске.

"Оптимално пореско оптерећење и обезбјеђење потпуног спровођења начела правне сигурности су захтјеви постављени пред сваку фискалну власт приликом креирања пореског система", рекао је Радукић, образлажући овај законски акт на сједници Народне скупштине Српске.

Да би се правила укупног фискалног система утврдила законским нормама, каже Радукић, неопходно је доношењем овог закона утврдити и правила пореског система Српске.

Радукић је навео да се овим актом уређује порески систем Српске, као и успостављање и вођења Регистра пореских и непореских давања с циљем обезбјеђивања оптималног пореског оптерећења, као и заштита интегритета пореских обвезника.

Он је истакао да порески систем представља скуп свих пореских и непореских давања које се плаћају у Српској, а сва пореска и непореска давања имају карактер јавних прихода.

Приједлогом овог закона предвиђено је да Регистар пореских и непореских давања, који успоставља и води Министарство, садржи преглед свих појединачних врста давања.

Циљ успостављања овог регистра је заштита пореских обвезника и јачање правне сигурности.

12.55... Посланик НДП-а Здравко Крсмановић каже да закон о заштити лица која пријављују корупцију треба бити први корак и интегралан приступ у борби против корупције. Крсмановић је нагласио да морају бити донесена интерна правила у свакој институцији која ће охрабрити руководиоце да промовишу борбу против корупције на прави начин.

Он је додао да руководиоци морају бити носиоци овог закона, а не лице које ће бити етикетирано као "цинкарош" и "навучено на танак лед".

"Наша обавеза је да не доведемо људе у заблуду и да буду наивци који ће бити уништени на радном мјесту због пријаве корупције", рекао је Крсмановић током расправе о Приједлогу закона о заштити лица која пријављују корупцију.

Он је указао да није добро што је из нацрта уклоњена пријава корупције обавјештавањем јавности, јер се без медија у неким случајевима није могуће борити против корупције.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић каже да је овај закон промашен, јер треба да буде "јагода на шлагу на торти, а у овом случају није науљена ни тепсија", те да законима морају бити уређене и друге ствари.

"Доношење овог закона је неопходно. Уложили сте труд, али се бојим да ће овај закон остати мртво слово на папиру, не због општег стања, већ због недостатка воље", рекао је Ђорђић.

Он је нагласио да је неопходно прецизније дефинисати појам корупције, јер је тренутном дефиницијом "све корупција и ништа није корупција".

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало сматра да јавност не треба бити искључена из пријаве корупције, јер су медији у протеклом периоду урадили више од опозиције, судија и тужилаца у откривању неких афера које су добиле епилог.

"Ово јесте само један корак, не треба се заносити да је крупан, али Српској треба овај закон", рекао је Брчкало.

Он је подсјетио да је формиран неформални посланички антикоруптивни клуб којим се покушава на нов начин доћи до одређених законских рјешења који ће имати подршку парламента и поправити стање у друштву.

11.50... Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да у Српској постоји велико неповјерење грађана када је ријеч о борби против корупције.

Бореновић је рекао да је неповјерење дјелимично посљедица и тога што је актуелна Влада "изабрана на политичкој корупцији" и да ће бити запамћена по томе што је "изабрана куповином народних посланика".

Он је додао да ће врло брзо након усвајања закона о заштити лица која пријављују корупцију бити познато да ли је било пријава и поступака за заштиту ових лица.

Бореновић је похвалио одржану јавну расправу о нацрту овог закона са више од 200 учесника, те додао да очекује да предлагач уважи неке од амандмана ПДП-а.

Посланик СДС-а Миладин Станић упитао је како предлагач очекује да ће овај закон направити поредак и унаприједити борбу против корупције када важнији закони не дају ефекта.

Он је нагласио да нема борбе против корупције коју ће овај закон поспјешити, те оптужио власт "да је корумпирана".

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић каже да свако ко је починио криминал треба да одговара, али и указао на појаву свједока који лажним свједочењем причине велику штету људима против којих свједоче.

Он је указао да ће по многе у Републици Српској бити лоше усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ, које је јуче утврдио Савјет министара БиХ.

"Многи ће се за главу ухватити ако, не дај Боже, прођу измјене и допуне Кривичног закона БиХ", рекао је Вишковић и изразио наду да овај законски акт неће бити усвојен у парламенту БиХ.

10.55... Посланик СНСД-а Игор Жунић сматра да је важно донијети закон о заштити лица која пријављују корупцију, јер су управо они који пријављују корупцију један од најважнијих алата у борби против ове појаве. Жунић је рекао да је корупција општи проблем не само у Српској и БиХ већ и цијелој Европи.

Током парламентарне расправе о Приједлогу закона о заштити лица која пријављују корупцију, он је навео да се у ЕУ око 40 одсто корупције открије тако што је пријаве појединци, а само 1,8 одсто путем истражних радњи и полиције.

"Зато нам треба овај важан закон. Није идеалан и не може бити када га доносимо први пут. Сигуран сам да ћемо га у наредном периоду мијењати и дорађивати", рекао је Жунић.

Он је напоменуо да је пријава корупције тешка одлука и да је зато добро да Српска има закон који ће заштити те људе.

Посланик НДП Драган Чавић сматра да је неопходно успоставити ефикасан правосудни систем, јер је без тога пријава корупције бесмислена.

Он је констатовао да је појава корупције све распрострањенија и да је "постала начин живота", те да је важан овај закон да би људи који пријаве корупцију били заштићени од "прогона".

"Треба нам враћање вјере људима да није погрешно пријавити нешто што је против општег интереса, да је пријава корупције корисна за заједницу", истакао је Чавић.

Он је указао да није добро што пријава корупције мора бити формално исправна да би била разматрана, односно да садржи стриктно све елементе, што би значило да пријављивач мора да познаје закон.

"То није добро, јер превише инсистирања на форми удаљава од суштине", рекао је Чавић и напоменуо да грађани слабо читају законе.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је овај закон дио механизама који треба да допринесу борби против корупције, али да је за то битнија политичка воља које нема.

Он је упитао шта очекивати од овог закона у заштити оних који пријављују корупцију када је у Народној скупштини "корупција метастазирала у облику политичке корупције".

"Концепт закона не даје увјерење да ће дати ефекте", рекао је Гламочак.

.........

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о пореском систему Републике Српске, Приједлог закона о Националном парку "Дрина", као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.

Биће разматрани и нацрти закона о страним улагањима, о гасу, о измјени и допунама Закона о судовима Републике Српске, о измјени и допунама Закона о комуналним дјелатностима и о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.

На дневном реду је и Консолидовани извјештај о извршењу буџета за прошлу годину и ревизорски извјештај о јавном предузећу Робне резерве Републике Српске за 2015. годину.

Народна скупштина Републике Српске јуче је, по хитном поступку, разматрала измјене и допуне Закона о платама запослених у МУП-у Српске.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати сутра око 13.00 часова.

Извор: РТРС/СРНА