latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:40 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Павић: Измјене Кривичног закона БиХ - темељ за укидање Српске

Аналитичар Александар Павић изјавио је за Срну да измјене Кривичног закона БиХ у вези са кажњавањем негирања геноцида, које је утврдио Савјет министара, представљају темеље за укидање Републике Српске и увођење вербалног деликта.
Александар Павић (Фото: Спутњик) -
Александар Павић (Фото: Спутњик)

- То ће подразумијевати да је готова прича да је Република Српска изграђена на "геноциду", да је у Сребреници почињен геноцид - истакао је Павић.

Он је навео да ће бити спријечено свако, не само негирање тога, него и покушај преиспитивања, зато што је јасно да та прича о Сребреници има све више рупа и да се јављају људи који нити су Срби, нити муслимани, нити Хрвати, а који говоре да "та прича не пије воду".

Павић је напоменуо да је чак и Хашки трибунал ревидирао број наводно стријељаних у Сребреници.

- Бројеви су износили од 7.000 до 8.000, што је дуго била званична цифра, а сада је испод 5.000. То је само у пресудама. Они не знају тачно колико је тамо људи страдало и дан-данас нису успели да дођу до тога ко је налогодавац свега - навео је Павић.

Он је оцијенио да ће тим законом бити зацементирана једна очигледно медијска манипулација, једна "лажна вијест".

- То ће се озаконити и користити као тољага против Републике Српске - истакао је Павић.

Према његовим ријечима, за свакога ко се усуди да промијени ту вјештачку слику, која не само да демонизује Републику Српску, него и трајно трује односе унутар простора који се зове БиХ, уводи се вербални деликт.

- Они ће сада да уведу гори вербални деликт него што је икада постојао у комунистичкој Југославији. То показује намјеру ка трајно лошим односима на овом простору - закључује Павић.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА