latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:29 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Приједор: Школа калиграфије (ВИДЕО)

У Приједору је почела петодневна школа калиграфије или лијепог писања, коју води калиграф Силвана Ручнов из Београда. Ово је друга година школе, која се одржава у библиотеци "Ћирило и Методије''.
Приједор - калиграфија - Фото: РТРС
Приједор - калиграфијаФото: РТРС

Посљедњих година калиграфија је међу првих десет хобија којим се људи у свијету баве.

Приједорчанка Нада Добријевић, геометар по занимању, калиграфију је завољела у школској клупи.

- Сад сам на овом курсу први пут. За претходни нисам знала на вријеме а иначе бих дошла на њега, каже Нада.

- Овдје је баш лијепо. Смирујемо живце а и љепше пуно љепше, пишем, истиче Марија Кукољ.

Познати предавач и калиграф Силвана Ручнов, прије 17 година основала је школу калиграфије за љубитеље лијепог писања. На првом предавању Силвана је полазнике упознала са основама класичне и модерне калиграфије.

- Какве врсте калиграфије постоје у свијету, источна, западна, онда материјали на којима се писало од искона па до данас и средства којима се писало, све су то теме којима уводеио у причу да се зна да то није сада бум настало ни од чега. Ми смо ту в,ештину потиснули у једном периоду наше историје, прича  Силвана.

- Млађе смо анимирали преко наставника а има и оних у најбољим годинама које интересује онај рукопис који су можда кроз своје стасавање заборавили, наводи Мара Ећим, директорка Народне библиотеке ,,Ћирило и Методије'' Приједор.

Силвана Ручнов дипломирала је на Академији умјетности у Београду. Имала је осамнаест самосталних изложби и учествовала је на многобројним групним изложбама. Добитница је годишње награде УЛУПУДС-а за стваралаштво 2011. године.