latinica  ћирилица
14/06/2017 |  12:03 | Аутор: РТРС

Радун: Циљ измјена Кривичног закона БиХ - притисак на Српску

Аналитичар Бранко Радун изјавио је за Срну да је намјера измјена Кривичног закона БиХ, којим је предвиђена казна затвора за негирање геноцида, да се наметне једнострано историјско виђење рата према којем је српска страна кривац за "геноцид у Сребреници", као и да се ућутка научно мишљење".
Бранко Радун - Фото: Novosti.rs
Бранко РадунФото: Novosti.rs

Радун је напоменуо да Срби негирају геноцид у Сребреници, али га негирају и многи независни свјетски извори, људи који су били у БиХ током рата, који су били на фукцијама, политичари или историчари и много који су упућени у то шта се дешавало.

- Претјерано је квалификовање да се тим законом укида Република Српска, али ућуткује се наука, људи који би се тиме бавили научно, историчари, правни стручњаци који се баве том проблематиком, не само Сребреницом, него ратом у БиХ - истакао је Радун.

Он је оцијенио да се на тај начин и спречава неки научни скуп, гдје би се полемисало о "геноциду у Сребреници", па би неко тврдио да јесте геноцид, неко да није.

- Али према овом закону, ви хоћете да санкционишете научно мишљење. Неко ће да изнесе аргументе, а због тога може да ризикује затвор - појаснио је Радун.

Он је нагласио да такав закон представља притисак на Републику Српску, али и на науку.

- Замислите да неки Американац каже да није било геноцида у Сребреници. Шта сад, он треба да иде у затвор у Босни? То је сулудо - додао је Радун.

Он је навео да се тиме санкционише не само српска страна рата и став Срба, него се санкционишу и људи из цијелог свијета који су упућени у ту проблематику, који се не слажу са тим наметнутим и фризираним суђењима и одлукама у Хашком трибуналу, који је политички суд.

- Сам Хашки трибунал је институција која својим одлукама треба да на неки начин дефинише историју, не да је прекраја, него да је искроји. А они желе са овим промјенама закона да то запечате - истакао је Радун.

Он је оцијенио да се на тај начин и прекраја историја и да неко ко је учествовао у ратном сукобу, покушава да наметне своју визију тог сукоба, узрока и посљедица.

- Проблем је што се то сада пребацује и у законодавну сферу, мијењање закона. То је и копирање законодавства у Њемачкој гдје се санкционише негирање холокауста и геноцида над Јеврејима. Али то једно са другим нема никакве везе - рекао је он.

Савјет министара БиХ на сједници одржаној јуче утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА