latinica  ћирилица
14/06/2017 |  12:16 | Аутор: РТРС

Продановић: СНДС против измјена и допуна Кривичног закона БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је данас за Срну да ће посланици СНСД-а бити против усвајања Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Уколико би овај приједлог закона био усвојен, каже Продановић, директно би био у функцији обрачуна због вербалних изјава било ког грађанина који би евентуално расправљао о блиској трагичној прошлости на овим просторима, односно дао изјаву или мишљење да негира геноцид на подручју Сребренице.

Он указује да би то отворило могућност да велики број грађана буде санкционисан неправедно, чак зависно од воље или перцепције тужиоца или судије да им пресуди за такве изјаве.

Продановић упозорава да би усвајање Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ додатно изазвало узнемиреност и страх код грађана и створило мотивацију да људи овдје више не живе.

Он каже да не изненађује што је Савјет министара БиХ разматрао овај приједлог, али да изненађује подршка министара из Савеза за промјене том приједлогу.

Продановић сматра да би овај приједлог, у суштини, могао добити подршку у Парламентарној скупштини уколико би посланици Савеза за промјене слиједили своје министра из реда српског народа у Савјету министара БиХ.

Савјет министара БиХ на сједници одржаној јуче утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА