latinica  ћирилица
14/06/2017 |  13:09 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Којић: Приједлог Кривичног закона БиХ ствара лажни мит о Сребреници

Измјенама Кривичног закона БиХ жели се створити лажни мит о страдањима Бошњака у Сребреници којим ће бити потпуно занемарене српске жртве, истина о њиховом страдању и спријечена одговорност починилаца, оцијенио је члан руководства Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, Бранимир Којић.
Бранислав Којић - Фото: СРНА
Бранислав КојићФото: СРНА

Којић је навео да је у Сребреници и околини у посљедњем рату убијено више од три хиљаде Срба, од којих су половина били цивили и за те злочине нико није одговарао, а лицемјерно се води поступак за само три српске жртве против ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића.

"Шта ради Тужилаштво БиХ? Зашто прикрива доказе и опструише процесуирање починилаца бројних злочина над српским цивилима 1992. и 1993. године на подручју Сребренице, Братунца, Зворника и другим дијеловима БиХ, чије годишњице страдања се ових дана обиљежавају?", пита Којић.

Он сматра да треба омогућити процесуирање свих почињених злочина, да починиоци одговарају и да се омогући слобода свједочења и изношење доказа о свим догађајима и злочинима у рату над припадницима сва три народа, па и о наводном геноциду.

Као илустрацију да је неоснована пресуда о геноциду над сребреничким Бошњацима, навео свједочење португалског генерала Карлоса Мартинса Бранка, припадника снага УН у БиХ у јулу 1995. године, који у својој књизи пориче да се у Сребреници десио геноцид над Бошњацима и тврди да су преувеличане цифре о броју страдалих, као и да је занемарен начин њиховог страдања, што знатно мијења слику о размјери и класификацији злочина.

Извор: СРНА