latinica  ћирилица
14/06/2017 |  13:32 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Калабић: Да ли у Савјету министара БиХ уопште има Срба?

Историограф Радован Калабић рекао је за Срну да измјене Кривичног закона, које је утврдио Савјет министара БиХ, представљају још један покушај нарушавања историјске истине и неприхватљив покушај озакоњења даљег деценијског клеветања српског народа.
Радован Калабић (фото:vidovdan.org ) -
Радован Калабић (фото:vidovdan.org )

- Српски народ би, при томе, имао и законске санкције - истакао је Калабић.

Он је оцијенио да се та тема "спустила" на ниво Савјета министата БиХ, пошто на свјетском нивоу у Савјету безбједности УН, због руског вета, није прошла британска резолуција о геноциду која би за собом повукла и забрану негирања наводног геноцида на тлу БиХ.

- Ја могу још само да се запитам - да ли у том Савјету /министара БиХ/ има уопште Срба - рекао је Калабић.

Он је навео да се против српског народа деценијама води рат, који је изашао из војне форме и наставио се у другим облицима.

- Ово је наставак рата против Срба само другим средствима, односно неприхватљивим законским средствима - рекао је Калабић.

Он је истакао да у овом случају дневна политика предњачи у цијелој причи и да је то "један потпуно неприхватљив закон са становишта историјске истине".

- Са становишта историјске истине неприхватљив је било који закон који ограничава, изобличује и фалсификује. Јасни су мотиви, а то је да се озакони нешто што у историјској науци уопште није потврђено - нагласио је Калабић.

Он је оцијенио да се у Сребреници догодио масовни злочин, али није направљен геноцид и да ту треба правити велику разлику.

- Неко ко би донио закон у БиХ да се као кривично дјело третира свако негирање геноцида, онда је то још један велики притисак на Србе који већ траје деценијама - рекао је Калабић.

Он је рекао да му није познато да је нека судска пресуда постала историјска чињеница, подсјетивши да у неким европским законима постоји негирање холокауста.

- Неприхватљиво је поредити холокауст са оним што се дешавало на простору бивше Југославије, у једном вјерском и грађанском рату. То је изван ума. То је грађански и вјерски рат, а не истребљење. Холокауст је покушај истребљена цијелог јеврејског народа. То су небо и земља - рекао је Калабић.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА