latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:06 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Радници ЖРС ће моћи овјеравати здравствене књижице

Предузећу "Жељезнице Републике Српске" биће омогућен нови репрограм дугова за доприносе за здравствено осигурање, па ће радници моћи да овјеравају здравствене књижице, договорено на састанку у Бањалуци представника ФЗО Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза, Министарства здравља и социјалне заштите и руководства овог предузећа.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда здравственог осигурања истичу да је услов да послодавац измирује дугове у складу са договореним репрограмом и плаћа текуће обавезе јер је овјера здравствених књижица, а самим тим и кориштење здравствене заштите и других права из здравственог осигурања, условљена плаћањем доприноса, што је законска обавеза.

Поручили су да Фонд није адреса за окупљање и протесте радника "Жељезница", нити било које друге фирме чији послодавци не уплаћују доприносе јер су послодавци ти који су одговорни за пословање фирме и за поштовање свих законских обавеза. Сматрају да је крајње некоректно и неодговорно тражењем својих права угрозити права свих осталих осигураних лица.

"Све оне који су заговарали блокаду рада Фонда обавјештавамо да би блокирање рада Фонда довело у питање функционисање комплетног здравственог система. Сматрамо да се настала ситуација, немогућност овјеравања здравствених књижица радницима `Жељезница`, могла избјећи да је постојала боља комуникација између радника, руководства предузећа и Министарства саобраћаја и веза", тврде у Фонду.

Извор: СРНА