latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:04 | Аутор: РТРС

Чајниче: Почела изградња мини-хидроцентрале "Прелив"

Начелник општине Чајниче Горан Караџић озваничио је данас са власником компаније "Кредо" из Бањалуке Даниелом Добротом и амбасадором Словачке у БиХ Јаном Пшеницом почетак изградње мини-хидроцентрале "Прелив" на ријеци Врело, а укупна вриједност пројекта је 600.000 евра.
Чајниче (Фото: turizamrs.org) -
Чајниче (Фото: turizamrs.org)

Караџић је рекао новинарима да би хидроцентрала требало да буде пуштена у рад до краја године и да ће општина остварити добит од три и по одсто, колико је договорено са инвеститором.

"За радове на изградњи биће ангажовани људи са подручја општине, а када буде пуштена у рад, биће запослен један човјек", навео је Караџић.

Он је истакао да је инвеститор узео у концесију и дио ријеке Јањине, гдје је планирана изградња још двије мини-хидроцентрале.

"Данас је Чајниче постало једно озбиљно градилиште које полако, али сигурно, иде ка успону", нагласио је Караџић.

Он је додао да је усвојен и пројекат у области водопривреде, вриједан 650.000 КМ, а који се односи на комплетно уређење корита Врела и заштиту насеља којима је пријетила опасност од ерозије.

Пшеница је рекао да ће изградња мини-хидроцентрале представљати инвестицију од које ће имати користи и Чајниче, и цијела БиХ.

Доброта каже да је номинална снага мини-хидроцентрале 249 киловата.

Он је додао да ће хидроцентрала бити изграђена на 80 одсто трасе старе хидроцентрале, те да је прича о њеној изградњи почела још 2013. године.

Извор: СРНА