latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:37 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Трново: Дјеци погинулих бораца приоритет при запошљавању (ВИДЕО)

У Трнову је данас одржан састанак дјеце погинулих бораца Сарајевско-романијске регије на којем је закључено да постоје опструкције приликом запошљавања ове категорије, како на локалном, тако и на републичком нивоу, те да овај проблем треба рјешавати системски.
Трново-састанак дјеце погинулих бораца Сарајевско-романијске регије - Фото: РТРС
Трново-састанак дјеце погинулих бораца Сарајевско-романијске регијеФото: РТРС

У Републици Српској тренутно је 1.260 незапослене дјеце погинулих бораца. Иако их је у овој години запослено 485, представници борачке категорије нису задовољни динамиком запошљавања. Највише су огорчени на непоштовање Закона о запошљавању дјеце погинулих бораца.

Послије три године на бироу, Невена Шиљеговић из Источног Новог Сарајева, добила је прилику да одради приправнички стаж. То, међутим, не значи да ће добити и стални посао.

"Удата сам , мајка двоје дјеце, супруг је незапослен. Посао би ми много значио - овдје сам изградила садашњост, а хтјела бих и будућност", каже Шиљеговић.

Прошле године 274 дјеце погинулих бораца, која су стекла високу стручну спрему, добила су прилику да одраде приправнички стаж. Тренутно их је 120, и сви би требало да постану приправници.

Замјеник предсједника Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца Вељко Лазић је нагласио да уз сагласност Владе Републике Српске и Акционим планом који је донесен за 2016/2017. годину, Српска издваја 100 одсто од приправничке плате, односно за лични доходак 500 КМ са доприносима, што по једном незапосленом дјетету за годину дана износи 9.552 КМ.

У једној од најмањих и неразвијених општина Источног Сарајева и сарајевско - романијске регије -Трнову, незапослено је 21 дијете погинулог борца. Њих шесторо је са факултетском дипломом.

Предсједник Одбора дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Горан Тимотија каже да се данас запошљавају само подобни, а не способни.

"Дјеца погинулих бораца која су завршила факултете данас раде по брентама, бензинским пумпама, док синови моћника раде у јавним институцијама", додао је Тимотија.

Састанаку дјеце погинулих бораца сарајевско - романијске регије одржаном у Трнову, осим представника три општине Источног Сарајева, није присуствовао нико од републичких, али ни градских званичника.