latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:52 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

На Пољопривредном добру "Семберија" почела жетва грашка (ВИДЕО)

Прва овогодишња жетва на ораницама Пољопривредног добра "Семберија" почела је жетвом грашка који ово имање производи за Прехрамбену индустрију "Сава".
Жетва грашка у Семберији - Фото: РТРС
Жетва грашка у СемберијиФото: РТРС

Након једногодишње паузе, Пољопривредно добро ''Семберија'' и Фабрика ''Сава'' наставили су сарадњу уговореном производњом грашка и бораније. Испорука грашка трајаће наредних 20-так дана јер је сјетва обављена у три рока како би се испоштовао континуитет испоруке.

Грашак је засијан на 30 хектара и према првим показатељима, зрно је одличног квалитета. Прерадом грашка "Сава –Семберија" почиње овогодишњу кампању.

"Имали смо проблема са првим сјетвеним роком гдје је дошло до захлађења са кишовитим периодом због чега је грашак спорије ницао. Међутим, ова два наредна рока су била у добрим, погодним приликама’", истакла је агроном Тања Мијатовић.

Производња грашка је једна од рентабилнијих на имању. Иако је репроматеријал скуп, нарочито сјеме, принос од пет тона по хектару обезбјеђује пристојну зараду.

Грашак и боранија су засијани на 60 хектара. У Сави очекују да ће са ове површине стићи на прераду око 360 тона поврћа које ће бити пласирано на тржиште БиХ, Европе и Аустралије.