latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:53 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Потписани уговори који ће унаприједити образовање безбједњака

Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци потписао је данас у Београду уговор о научно-стручној и пословно-техничкој сарадњи са Факултетом безбедности, као и Анекс уговора о научно-стручној и пословно-техничкој сарадњи са Криминалистичко-полицијском академијом из Београда.
Београд - Ћеранић - Радовић - Фото: СРНА
Београд - Ћеранић - РадовићФото: СРНА

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да ће данас потписани документи имати кумулативан ефекат и нагласио да ће високошколска институција на чијем је он челу настојати да временом што више обогати сарадњу са Београдом.

"Ми ћемо једноставно сарађивати као да припадамо истом Универзитету", рекао је Ћеранић у Београду новинарима из Републике Српске.

Он је прецизирао да ће сарадња подразумијевати размјену студената, усклађивање студијских програма, заједничко штампање материјала, могућност размјене професора и слично.

Декан Факултета безбједности Ивица Радовић истакао је да постоји дубока свијест да су пријетње и ризици постале дио свакодневице на овим просторима, те је управо стога образовање кључно да се тим појавама супростави.

"Тероризам, организовани криминал, сајбер криминал, радикалне идеје и идеологије свакако да стављају у први план школу. Сматрамо да на читав низ безбедносних претњи и изазова само снагом знања можемо да дођемо до адекватних решења. Стога је споразум који смо данас потписали са Факултетом безбједносних наука у Бањалуци важан", рекао је Радовић.

Вршилац дужности декана Криминалистичко-полицијске академије у Београду Горан Бошковић истакао је да је сарадња образовних институција посебно значајна на простору са пуно различитих етичких група, културе, историје, традиције са једне и добро увезаних криминалних и терористичких група са друге стране, које сарађују на високом нивоу.

"Веома је важно да сарадња постоји у безбедносном смислу јер је друга страна веома добро организована", рекао је Бошковић.

Извор: СРНА