latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:01 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Професори СШЦ "Голуб Куреш" одустали од сутрашњег штрајка

Након што је јуче министар просвјете Дане Малешевић одобрио упис два умјесто првобитно планираног једног одјељења гимназије, у Билећи данас атмосфера релаксирајућа. Огласио се и Синдикат Средњошколског центра "Голуб Куреш“ који је донио одлуку да штрајка професора, заказаног за сутра, неће бити.
Средњошколски центар у Билећи - Фото: РТРС
Средњошколски центар у БилећиФото: РТРС

Одустајање од штрајка договорили су професори, иако, како истичу, до краја нису испоштовани њихови захтјеви. Пристали су, кажу на компромис.

"Ми смо дјелимично задовољни рјешењем, које је настало као последица наше реакције, као и реакције родитеља, дјеце и грађана Билеће за добро општине. Ово рјешење сматрамо прихватљивим у односу на катастрофално стање какво је било", рекао је Никола Томановић, предсједник Синдиката СШЦ „Голуб Куреш“.

У руководству Средњошколског центра тврде да је сав проблем настао раном процјеном Општине и Школског одбора о броју одјељења гимназијалаца. У првом дијелу уписног рока 40 свршених основаца – одликаша доставило је документа.

Здравка Милићевић, директорка СШЦ „Голуб Куреш“ нагласила је да је Министарство недвосмислено дало одобрење за упис два одјељења гимназије.

"Сљедећи уписни рок почиње 19. јуна, и тек тада ћемо знати жеље и потребе", истиче Милићевић.

До даљњег остаје и отворено питање хоће ли бити интереса за упис дјеце у једно одјељење текстилних техничара. Погони у Билећи запошљавају око двјесто педесет текстилаца, углавном оних који су прошли преквалификацију и додатну обуку. Одлука будућих средњошколаца тек слиједи.

Директорка Trednd tex d.o.o. у Билећи Сузана Табаковић рекла је да је ово предузеће исказало заинтересованост за четвртим степеном, односно текстилним техничарима.

"Наравно да је лакше онима који су завршили текстилну школу, који су имали обуку на машинама. Њих је боље унаприједити за производне погоне, који иду даље у процес произовдње", истакла је Табаковић.

Непознато је и хоће ли најесен у клупе првих разреда сјести ученици пет или шест одјељења. Из Школског одбора, данас без става.