latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:27 | Аутор: РТРС

Спријечити усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила упутила је јавни позив посланицима из реда српског народа у парламенту БиХ да спријече усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ, којим се проширује списак или уводе нови прекршаји који би се могли санкционисати као кривично дјело.
Републичка-градска организација породица заробљених и погинулих - Фото: РТРС
Републичка-градска организација породица заробљених и погинулихФото: РТРС

"Овакве одредбе закона отварају могућност даље радикализације и селективне примјене у кажњавању по основу изјава и коментара. То је практично наставак судског прогона Срба било да су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату, било да су неког увриједили, а наводно супротно помирењу у БиХ", наводи се у саопштењу ове организације.

У саопштењу се додаје да стварни резултати досадашње политике кажњавања ратних злочина, као и постратни приступ вербалним прекршајима стварају још већи етнички раздор, посебно међу жртвама рата.

Напомињући да је Савјет министара БиХ утврдио да ће према овом закону одговарати свако лице које путем било каквих јавних медија пропагира насиље или мржњу према било коме, из Републичке организације наводе да то препознају као проширење досадашње праксе јавне сатанизације Срба.

У саопштењу се додаје да се то препознаје и као кажњавање за изражавање неслагања са односом, прије свега, правосуђа БиХ.

То је, како се наводи, препознато и као настојање да се тим правосудним путем верификује политика и перцепција у БиХ у међународним размјерама да су за све што се тиче протеклог рата криви и одговорни Срби.

Из Републичке организације напомињу да су Срби за своје безазлене изјаве кривично одговарали, те наводе као примјер случај са предсједником Удружења несталих Сарајевско-романијске регије. "А може се претпоставити шта ће се десити ако се усвоје предложене измјене Кривичног закона БиХ", додаје се у саопштењу.

Тим законом, како наводе из Републике организације, "сигурно неће бити обухваћени аутори и пошиљаоци на различите адресе у Републици Српској чувених` морбидних честитки` за Дан Републике Српске", које су стизале од бошњачких удружења.

Из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила постављају питање зар није довољно за Тужилаштво да покрене поступак и то што "једна од лидера жена жртава рата из Сребренице јавно послије једног рочишта Насеру Орићу каже да су 70 одсто Срба кољачи".

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до 10 година.

Извор: СРНА