latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:38 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Губици у пољопривреди након ССП-а премашују 250 милиона КМ (ВИДЕО)

Губици у пољопривреди након ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском Унијом премашиће 250 милиона марака, поручују пољопривредници из Српске. На ово је указало и Министарство пољопривреде, осврнувши се на анализу Свјетске банке која је губитке процијенила на 68 милиона марака.
Пољопривредник - Фото: РТРС
ПољопривредникФото: РТРС

Упркос анализи Свјетске банке која говори о директној штети од око 68 милиона марака, пољопривредници у Српској тврде другачије. Краткорочна штета премашује 250 милиона марака, док је дугорочна несагледива.

Примјеном адаптираног ССП-а најгоре су прошли произвођачи меса. Вриједност увоза меса у првих пет мјесеци већи је за 17,09 одсто у односу на исти период прошле године, док је у истом периоду забиљежен пад извоза за 42 одсто, подаци су Министарства пољопривреде. Пољопривредници апелују на надлежне институције да заштите домаћу производњу.

"Ни један наш захтјев нити једна сугестија није усвојена, као ни једна мјера откако ју потписани ЦЕФТ-а и ССП. Ми смо са те стране апсолутно незаштићени", истакао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске истиче да је чињеница да не можемо извозити месо у ЕУ него само на трећа тржишта, као и да овогодишње квоте за турску нису још нису отворене.

О правом стању најбоље говоре подаци о трговинској размјени, гдје извоз робе и производа из БиХ не достиже ни трећину вриједности увезених.

Упркос упозоравањима пољопривредника, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да је увоз из Европске уније под контролом и да се у овом тренутку не одражава негативно на бх економију. Ипак, сматра да адаптација ССП-а није била добра.

"Размишљали смо да нам не донесе велику штету, то су биле кључне калкулације. За сада то можемо контролисати. У сваком случају, за један дио економије је донио корист због повећаног извоза у Европску Унију, а с друге стране постоје удари на домаћу економију због повећаног и конкурентнијег увоза", изјавио је Шаровић.

Са констатацијом министра да увоз не утиче негативно на бх. економију нису сагласни пољопривредници.

"Оправдано се плашим да ће блиска будућност донијети још фрапантније податке и негативније по наш аграр", додао је Стојановић.

Мљекари у Српској ријетки су који могу да се похвале повећањем извоза у односу на прошлу годину за 15 одсто, док је увоз смањен за 38 одсто.