latinica  ћирилица
14/06/2017 |  20:14 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Изградња болнице Касиндо ујединила посланике НСРС (ВИДЕО)

Посланици су, на захтјев Владе, подржали измјену дневног реда, па се на њему нашла и Информација о изградњи и опремању болнице Источно Сарајево“ по принципу „кључ у руке“.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Тако ће бити омогућено да реализација пројекта започне што прије. Изградњом нове болнице, према ријечима ресорног министра биће успостављена модерна и функционална здравствена установа у којој ће медицинску заштиту добити око 120.000 грађана регије. 

Нова болница у Источном Сарајеву простираће се на 14 хиљада квадратних метара. Располагаће са 210 болничких кревета. Биће набављена санитетска возила и намодернија медицинска и немедицинка опрема. Вриједност пројекта је 54,5 милиона марака. Први корак ка изградњи је начињен - између осталог изабрани су главни понуђачи, фирме "Марковић инвест" из Лакташа и "Медикал" из Мостара.

"Завршетком реконструкције и изградње новог дијела болнице Источно Сарајево, планирано је дугорочно опслуживање око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије, дјелимично Подрињске и Херцеговачке и Сарајевског кантона ФБиХ", навео је министар здравља Драган Богданић.

Ова Информација ујединила је посланика два блока који су сагласни да ће изградња болнице значајно допринијети квалитету здравствених услуга у Српској. Већ најављују како ће гласати.

"СДС, Источно Сарајево, Источна Илиџа дају пуну подршку изградњи ове болнице", рекао је Игор остојић из СДС-а.

"Прво треба усавршити особље, и наравно донијети квалитетнију здравствену његу. Драго ми је да ће СДС гласати за ово, јер нико, ни власт, ни опозиција, нема право због грађана да поступе другачије", рекла је Данијела Мрда из СНСД-а.

За изградњу, а не политичко препуцавање око значајног пројекта је и СНСД-ов Марко Видаковић. Истиче, грађани желе нову болницу у којој ће добити здравствену услугу коју чекају дуго и коју заслужују.

"Треба да дамо министру шансу да закључи уговор и да се што прије постави камен темељац", рекао је Видаковић.

"Ја, као грађанин тог дијела била БиХ, сам задовољна и са нечим мањим...а не са овим што сте замислили'', рекла је Сњежана Божић из СДС-а

И Напредна српска најавила је подршку информацији. Ипак, подсјећају да проблеми постоје и у здравственим установама у другим регијама којима се мора приступити једнако озбиљно као болници у Источном Сарајеву.