latinica  ћирилица
14/06/2017 |  21:13 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Путинова исповијест Стоуну открила једну свјетску ексклузиву (ВИДЕО)

- Не знам зашто је Јељцин одабрао баш мене. Позвао ме једног дана у кабинет и рекао да жели да ме именује за премијера и да се спремим за предсједничке изборе. Рекао сам му да је то велика одговорност и да нисам сигуран да ли сам спреман. Али, тада сам помислио: Ако судбина тако хоће, онда идем до краја. Није било лако преузети одговорност за Русију у том тренутку - рекао је руски предсједник Владимир Путин америчком филмском режисеру и оскаровцу Оливеру Стоуну у великом "серијском" интервјуу за телевизијску станицу "Showtime".
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME) -
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME)

Стоунови разговори с Путином изазвали су велико интересовање, чему свједочи и чињеница да је трејлере на Јутјубу погледало неколико милиона људи. У отвореном разговору руски предсједник говорио је о политици, о односима са САД, распаду СССР-а, али и о неким врло интимним породичним стварима, па је тако свјетска јавност први пут сазнала да је Владимир Путин "дједушка", односно да има унуке.

"Интервју с Путином" Оливер Стоун радио је двије године, а од више десетака сати разговора, које је обавио у више дневних сеанси у различито вријеме и на разним локацијама у Русији направио је четири једносатна филма, која се приказују од 12. до 15. јуна. Слоган емисије је "Упознајте свог непријатеља". У Кремљу су казали да је режисер имао слободне руке и да не знају шта је искористио за филм и да ни Путин ни Кремљ нису ништа условљавали, нити тражили од режисера да нешто уврсти или избаци.

Ријетки детаљи о породици

Руски предсједник направио је зид, па и цијелу мистерију од свог породичног живота, а осим најштуријих података о томе да је отац двије кћерке (Марије и Катарине) и да је разведен, готово да је све друго у сфери таблоидног нагађања. Ни пред Стоуном се Путин није превише отворио, али је ипак дао ексклузиву.

- Волим унуке, али нема пуно времена да проводим са њима - рекао је Путин.

Породица руског предсједника невјероватан је табу за руске медије и јавност, који је Стоунов интервју тек мало нагризао. Чак је рекао да разговара са својим зетом.

- Ми расправљамо, не свађамо се - рекао је Путин.

Интригантни интервју очигледно је имао намјеру да Владимира Путина прикаже као прихватљивог, приступачног, симпатичног, духовитог, непосредног и пријемчивог човјека, државника и саговорника за Запад, односно да се поправи његов имиџ, али и разбију многе предрасуде и о њему и о Русији на Западу.

Умјесто крутог државника, Путин приказан као опуштен и непосредан

Путин код Стоуна није мачо тип, какавим се приказује претходних година, већ државник који се брине за своју земљу, али и жели добре и пријатељске односе са САД и ЕУ. Док разговарају, шетају и весело чаврљају. Код Стоуна он није недодирљив, а инсистира се на томе да Путин није знао шта ће га питати Стоун. Путин је очигледно одлучио да себе прикаже у што бољем и опуштенијем свјетлу и разбије стереотипе о крутом и опасном руском цару. Стоун га је питао да ли жели да буде цар.

- Западњачки медији воле те стереотипе, али треба знати распоредити и носити се с влашћу коју имаш - одговарио је први човјек Русије.

Путин је причао и о свом оцу који се борио у редовима Црвене армије током блокаде Лењинграда, у којој је Путин изгубио старијег брата.

- Живио сам слободно, а много времена сам проводио на улици. Кад сам се почео да се бавим џудом, то је промијенило мој живот набоље - каже Путин.

Критичари истичу да је Стоун "пао" на Путинов шарм

Неки критичари напали су Стоуна да је подлегао Путиновом шарму и да је био превише фасциниран руским предсједником, који је заправо усмјеравао и водио интервју, а не режисер.

- Спавате ли добро? - питао га је Стоун.

- Да, немам ноћне море - одговара Путин.

Руски предсједник каже да се не боји атентата. Иако Стоун наводи да је било покушаја. Вјерује својој тјелохранитлејској гарди, али, опет се показује да је фаталист.

- Коме је суђено да га објесе, тај се неће утопити - резонује Путин.

Испричао је анегдоту како је у разговорима с Билом Клинтоном предложио да Русија уђе у НАТО.

- То је изазвало нервозу у америчкој делегацији, а знате зашто!? - каже Путин и сам одговара: - Ако би се Русија прикључила, она не би дозволила да буде изманипулисана, а наши амерички пријатељи не допуштају ни да се помисли на такво нешто. Русија би имала свој глас - закључио је Путин.

Иако не критикује претходнике, Михаила Горбачова и Бориса Јељцина, напомиње како су обојица прихватила ријеч да се НАТО неће ширити на Исток.

- То је грешка Горбачова, требало је то да стави на папир - каже Путин.

Занимљиво је да је Путин оптужио САД да је "кривац" за настанак Ал Каиде.

- То је почело још од времена совјетске интервенције у Авганистану. Америчке тајне службе тада су подржавале различита групације исламских фундаменталиста који су се борили против Совјета. Све је измакло контроли. Тако је то увијек. Наши партнери у САД то је требало да знају. То је њихова кривица - рекао је Путин.

Осим тога, оптужио је тадашњег предсједника Буша млађег да су Американци у вријеме чеченског рата подржавали тамошње исламске сецесионисте.

- Предсједнику Бушу именовао сам америчке обавјештајце који су радили на Кавказу. Он ми је рекао да то не подржава и да ће видјети о чему је ријеч. Након неколико дана, добили смо писмо из ЦИА у којем је писало да имају право да одржавају односе с представницима опозиције и да ће то радити и даље.

О политици Запада

Иако је у једном тренутку размишљао о могућем прикључивању НАТО, од тога је одустао. Посебно му је засметало стално ширење Савеза према руским границама, што је било противно договорима.

Истиче да је хтио да побољша односе са Западом, али да га је фрустрирао "империјалистички менталитет" Сједињених Америчких Држава.

О хомосексуализму

Бранио је закон који је на Западу на мети критика, о забрани ширења пропаганде која легитимише хомосексуалност међу малољетницима. Рекао је да је разлог то што ће тај закон "осигурати дјеци могућност да одрастају без утицаја на њихову свијест".

Кад је пак ријеч о правима хомосексуалаца у Русији, Путин је рекао да је "наше друштво отворено и либерално у великој мјери".

О будућности односа са САД

Тренутно постоје заједничке пријетње с којима се и једни и други суочавамо, попут тероризма. Али, морамо се борити и како бисмо искоријенили сиромаштво у свијету.

Извор: Блиц