latinica  ћирилица
15/06/2017 |  07:26 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Кривични законик Српске (ВИДЕО/РТРС плус)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Кривични законик Српске који спада у сет антикорупционих закона, а разлог за његово доношење јесте то што се у односу на постојећи Кривични закон из 2003. године, који је више пута допуњаван, десило више промјена, као и појава нових кривичних дјела и њихових обиљежја.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

15.23... Прихваћени су амандмани СНСД-а међу којима су и они по којима се амнестија и помиловање могу дати тек након издржане двије трећине изречене казне дуготрајног затвора, као и о времену застаријевања кривичног гоњења у зависности од дужине затворске казне, која се изриче за извршено дјело.

Међу прихваћеним амандманима ПДП-а је и амандман који третира казне за противправни прекид трудноће.

Није прихваћен амандман групе посланика из неформалног Антикоруптивног клуба по којем не застаријева кривично гоњење за злоупотребе у процесу приватизације.

Није усвојен ни амандман Одбора једнаких могућности Народне скупштине Српске о формирању регистра педофила, јер ће та материја бити регулисана другим законским рјешењем.

Скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Српске по хитном постпуку, који садржи неопходне измјене због извршене организационе промјене у смислу оснивања полицијских управа, умјесто ранијих центара и станица јавних безбједности.

Усвојен је и Закон о заштити лица која пријављују корупцију, у циљу побољшања ситуације у друштву и охрабривања лица да пријављују корупцију и криминал, а ово је прво законско рјешење у Српској, којим се штите лица која пријављују корупцију, такозване "звиждаче".

Народна скупштина је усвојила и Закон о пореском систему Српске, који има за циљ стварање правила на основу којих ће увођење, мијењање или укидање било ког пореског или непореског давања бити у функцији креирања оптималног пореског оптерећења свих пореских обвезника Српске.

Усвојена је Информација о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево по систему кључ у руке", у којој се наводи да ће нова болница имати око 14.000 метара квадратних простора са око 210 болесничких кревета, са новим намјештајем, немедицинском и медицинском опремом.

Посланици су усвојили и закључак по којем се обавезује Влада Српске да обезбиједи потребна средства за реализацију овог пројекта у републичком буџету на позицији Министарства здравља, која ће бити исплаћивана у траншама.

Усвојен је и Закон о Националном парку "Дрина", који ће заузимати простор на подручју општине Сребреница, којим је прописано да право својине на непокретности остаје непромијењено ступањем на снагу овог закона, што значи да ће грађани чија се приватна имовина налази у зони будућег парка и даље бити власници својих имања.

Усвојен је Нацрт закона о страним улагањима, којим је улагање дозвољено у свим секторима, осим у намјенској индустрији и јавном информисању, при чему је појам јавно информисање сведен на ужи и јаснији појам медијски послови, те је извршена додатна либерализација могућности страних улагања у овај сектор.

Наставак сједнице Народне скупштине Републике Српске према раније усвојеном дневном реду је заказан за 4. јули са почетком у 10.00 часова.

14.26... Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да Српска нема могућности да као Србија уведе Закон о улагањима, јер има ствари које нису у надлежности Српске, као што је на примјер питање царина.

У завршној ријечи о Нацрту закона о страним улагањима пред посланицима у Народној скупштини Српске, Клокић је навео да не спори чињеницу коју су изнијели народни посланици да је овај акт општи оквир којим се дефинише ова тематика.

Самостални посланик у Народној скупштини Републике Српске Златко Максимовић сматра да Република Српска треба да буде више отворена за страна улагања и привлачење инвестиција.

Максимовић сматра да члан којим се дозвољава страном улагачу да без ограничења запошљавање радника из иностранства треба промијенити у смислу да му се то право даје ако на домаћем тржишту нема радника потребних квалификација.

Он је током скупштинске расправе поздравио доношење Нацрта закона о страним улагањима, изразивши увјерење да ће текст закона у форми приједлога бити побољшан.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је потребно створити приступ за улагање у овај простор.

Током расправе посланици су се удаљили од теме када су услиједиле међусобне оптужбе у вези са Кривичним законом БиХ.

Шеф Клуба СНСД-а Радован Вишковић позвао је на разум све представнике и посланике на нивоу БиХ да не дозволе "хипотеку српском народу", односно да у парламену БиХ не изгласају овај закон.

"Ако је направљена грешка у Савјету министара БиХ, не смијемо дозволити да иста грешка прође у парламенту БиХ", истакао је Вишковић.

13.12... Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да у Нацрту закона о страним улагањима нема ниједне кључне обавезујуће мјере која ће утицати на то да страна улагања буду већа и да инвеститори улажу у Српску.

Бореновић је рекао да Република Српска има озбиљне проблеме са приливом страних инвестиција и да је евидентан њихов пад, осим у 2007. години када је због продаје "Телекома" остварено више од милијарду КМ.

Он је оцијенио да је за страна улагања важна политичка стабилност и економска сигурност, због чега овај закон неће ништа ново донијети у смислу нечије одлуке да уложи новац у Српску.

Да је неопходна политичка стабилност за страна улагања сматра и посланик НДП-а Драган Чавић који је навео да таква ситуација није у БиХ.

Он сматра да није добро што је ограничено страно улагање у медије до 49 одсто.

Чавић је рекао да треба користити праксу Србије која је донијела закон о улагањима, а након тога и уредбу о привлачењу инвестиција према којој се инвеститорима дају квалитетнији бенефити у односу на окружење.

"Србија даје од 3.000 до 7.000 евра, у динарској противриједности, по отвореном радном мјесту у зависности гдје се инвестиција реализује", навео је Чавић током расправе о Нацрту закона о страним улагањима.

Посланик СНСД-а Игор Жунић каже да треба бити реалан и да је закон о улагањима неопходан да би Српска била конкурентна.

Он је указао да треба ову причу посматрати и на нивоу БиХ и на утицај институција са нивоа БиХ гдје је кадар Савеза за промјене који, такође, има дио одговорности за слаба страна улагања.

"Нажалост, страни инвеститор у 90 одсто случајева иде на сајт Агенције за унапређење страних инвестиија у БиХ. Било би добро да прво иде на сајт Привредне коморе Републике Српске", оцијенио је Жунић.

12.30... Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је Нацртом закона о страним улагањима, ово улагање дозвољено у свим секторима, осим у намјенској индустрији и јавном информисању. Клокић је рекао да је појам јавно информисање сведен на ужи и јаснији појам медијски послови, те је извршена додатна либерализација могућности страних улагања у овај сектор.

"Законом је створена могућност да страни улагач може извршити улагање у медијске послове у односу до 49 одсто од основног капитала у том пословном субјекту", рекао је Клокић, образлажући Нацрт.

Он каже да се страном улагачу гарантује да његова улагања неће бити експроприсана, осим када је то у јавном интересу и у складу са законима и другим прописима, те да тада има право на правичну надокнаду.

Клокић је навео да је предвиђен једнак третман домаћих и страних инвеститора, стицање права на непокретности, право на изношење добити по испуњењу пореских и других законских обавеза.

"С обзиром на улогу и значај јединица локалне самоуправа у привлачењу страних улагања, како и у стимулисању постојећих инвеститора на реинвестирање, те важност сарадње локалног и републичког нивоа, закон је допуњен и новим члановима којим је обрађена ова тематика с циљем да се ојача сарадња ова два нивоа", истакао је Клокић.

12.15... Клуб посланика Социјалистичке партије поднио је амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима Српске који се односи на попуну нотарских мјеста, изјавила је данас посланик ове странке Зденка Гојковић.

Гојковићева је током расправе у Народној скупштини Српске навела да је прописано да у Српској посао обавља 85 нотара, док тај посао тренутно раде 52 нотара, па је потребно попунити 33 радна мјеста.Она је истакла да се према том амандману даје обавеза Министарству правде Српске да у року од девет мјесеци од дана ступања на снагу овог закона спроведе конкурсе за попуњавање упражњених мјеста нотара и за попуњавање мјеста нотарских помоћника.

Гојковићева је нагласила да би попуном нотарских мјеста грађани имали брже и квалитетније услуге, појачала би се конкуренција међу нотарима, а ефекат би био позитиван и на републички буџет с обзиром на прописане финансијске обавезе нотара.

Посланк СДС-а Давор Шешић рекао је да у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о нотарима треба повећати број нотара у Српској, да би се појачала конкуренција и спријечио монопол који се може појавити у вршењу ове службе.

Он је напоменуо да у комисији за полагање нотарског испита треба извршити измјене тако да комисију чине три професора факултета и два нотара.

Посланик из Клуба СДС-К Дарко Бањац сматра да не треба повећавати старосну доб до 70 година у вршењу нотарске службе, наводећи да се у окружењу и Европи нотари дефинишу као јавни биљежници и тако би требало регулисати и на овом подручју.

Он сматра и да за најмање 50 одсто треба да буду смањене нотарске тарифе, јер су високе.

Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић рекла је да се овим актом олакшава нотарски испит и омогућава приступање испиту и лицима која сматрају да не треба да прођу припремни семинар, чиме се омогућава већи приступ овом позиву.

Келечевићева је навела да се увођењем нотарских помоћника повећава број извршилаца нотарских пракси, те додала да је продужење старосне доби вршења нотарске праске до 70 година живота пракса и у земљама у окружењу.

Расправа о овој тачки дневног реда је прекинута на захтјев потпредсједника Владе Антона Касиповића због већег броја уложених амандмана и закључака о којима Влада до данашњег гласања не би стигла да се изјасни. Расправа о овој теми требало би да буде настављена на сједници парламента у јулу.

11.25... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да се Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима Српске доноси ради усаглашавања овог са другим законским актима и правног регулисања многих питања на које се наилазило у пракси.

Образлажући овај законски акт на сједници Народне скупштине Српске, Касиповић је истакао да се промјене односе на поједностављивање нотарског испита, јачање одговорности нотара и усклађивања овог са Законом о насљеђивању.

Касиповић је рекао да је овим измјенама и допунама предвиђено да се старосна граница нотара помјери на 70 година, јер мали број лица има положен нотарски испит, а посљедњи избор нотара вршен је прије три године, док је у међувремену један број нотара напустио службу.

"У таквој ситуацији највише трпе грађани који су ограничени у праву на избор у приступу нотару, будући да нотара нема увијек у мјесту у којем грађани траже нотарске услуге", додао је Касиповић.

Он каже да су овим законским актом дефинисане и одредбе које се односе на почетак и мјесто обављања службе, а боље је дефинисан и надзор над радом нотара.

10.50... Посланик Коалиције "Домовина" Недим Чивић сматра да би подручје Националног парка "Дрина" требало ограничити на друштвену имовину, а да се изузме приватна својина.

Чивић је рекао да је јасно да је право приватне својине неприкосновено и да не може доћи до конфискације, али да би усвајање закона о Националном парку "Дрина" довело до редуковања права.

Он је, током расправе о приједлогу овог закона, навео да подржавају формирање Националног парка "Дрина", али под условом да приватна својина буде изузета.

"Ријеч је о приватној својини у селима, гдје су повратници Бошњаци. Знамо на којем подручју живе, од чега и у каквим условима, а то су неприступачни простори. Живе од сточарства и биљака", рекао је Чивић.

Он је додао да се становници тог подручја плаше како ће у наредном периоду користити оно што им је омогућено другим законима.

"Плаћају порез на имовину, али им се на неки начин уводи управитељ, нема сумње да ће имати ограничења на својим имањима", истакао је Чивић.

Он сматра да приоритет у запошљавању у Националном парку треба да имају становници тог подручја.

Посланик СНСД-а Владо Глигорић каже да је овим приједлогом дефинисано право својине, односно да остаје непромијењено.

Он је додао да су направљене одредбе које омогућавају становништву на том подручју да се настави бавити пословима којим је и до сада, те да им овај акт чак нуди додатне бенефите.

Глигорић је навео да су забрањене неконтролисане примјене хемијских средстава и паљење ватре и да су те измјене извршене да режим заштите обухвата и дио Националног парка у приватном власништву.

"Осим реконструкције дозвољена је и изградња стамбених и помоћних објеката у оквиру домаћинства, а у складу са документима просторног уређења", рекао је Глигорић.

.........

На захтјев Владе, јуче је разматрана Информација о изградњи и опремању болнице Источно Сарајево по принципу "кључ у руке", чиме ће бити успостављена модерна и функционална здравствена установа.

Расправљано је и о Приједлогу закона о заштити лица која пријављују корупцију и пореском систему Српске.

Посланици ће данас разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.

Биће разматрани и нацрти закона о страним улагањима, о гасу, о измјени и допунама Закона о судовима Републике Српске, о измјени и допунама Закона о комуналним дјелатностима и о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.

Народна скупштина ће разматрати и Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину, те више извјештаја и информација.

У Парламенту је данас дан за гласање.

Пренос скупштинског заједања можете пратити на РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА