latinica  ћирилица
15/06/2017 |  10:52 | Аутор: РТРС

Медијски дивови објавили рат пиратерији

Медијски гиганти попут "Дизнија", "Нетфликса" и "Амазона" објавили су рат пиратерији и најављују велику борбу на интернету како би заштитили своје производе и смањили штету од 1,2 билиона долара.
Интернет - Фото: РТРС
ИнтернетФото: РТРС

Прошле године, "пиратске странице" забиљежиле су више од 21,4 милијарде посјета, па су "Дизни" и остали медијски дивови одлучили да редовно претражују интернет у потрази за украденим садржајем, а потом да сарађују са властима како би пирати били ухапшени.

Велики произвођачи филмова, серија и емисија разних садржаја тврде да су имали незамисливе финансијске губитке.

Пирати су се толико "осилили" да су почели да траже откупнине за серије или филмове које украду произвођачима.

Познат је случај крађа још необјављене сезоне "Нетфликсове" серије, а прошлог мјесеца се и "Дизни" нашао у сличној ситуацији, када су хакери тражили откупнину за украдени пети наставак "Пирата са Кариба".

Новооснованом удружењу за сузбијање пиратерије највише смета што се нове серије и филмови готово редовно могу пронаћи на пиратским веб-страницама већ пар часова након емитовања.

Прошле године су са интернета скидани филмове и серије намијењени за "ударне термине", што је прозвело енормну финансијску штету.

Медијски дивови, произвођачи програма, наводе да ће се, гонећи пирате, заправо бавити и заштитом потрошача.

Они тврде да су многи пиратизовани материјали садржавали и штетан софтвер, који је онима који скидају тај садржај могао изазвати причинити проблеме.

Извор: Срна