latinica  ћирилица
15/06/2017 |  11:32 | Аутор: РТРС

Џихадисти из БиХ у упориштима ИСИЛ - а

Већа група џихадиста из БиХ налази се са породицама у сиријском мјесту Мајадин, као и у главном џихадистичком упоришту у провинцији Идлиб, одакле су дошли из Раке и Мосула, пише "Вечерњи лист".
Бошњак пријети Aмериканцима (Фото: YouTube / screenshot) -
Бошњак пријети Aмериканцима (Фото: YouTube / screenshot)

У Мајадин су дошли и неки од најозлоглашенијих терориста из БиХ, као што је Инес Миџић из Бихаћа, један од актера филма "Част је у џихаду, порука Балканцима", који на снимку под псеудонимом Салахудин ел Босни коље курдског борца. Њему се у Сирији придружила и његова, шеријатски вјенчана, супруга.

У Мајадину, у провинцији Дајр ез Заур, се налази и Јасмин Кесеровић, звани Јапа, још један злогласни терориста из БиХ, познат по томе што је у наведеном филму отворено позивао на убиства људи са Балкана. Ријеч је о младићу рођеном 1994. године у Завидовићима, који је у џихад отишао са Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном 23. јануара 2013. године.

Међу џихадистима из БиХ у провинцији Дајр ез Заур је и Алија Кесеровић из Велике Кладуше, рођен у селу Трнову, који се придружио "Исламској држави" 2014. године и један је од актера пропагандног филма "Структура Хилафета".

У Мајадину је и Горан Павловић Абдулах, звани Ебу Убејде, рођен у Београду, који је прешао на ислам. Са супругом Мирјаном и кћерком Невеном једно вријеме је живио у Горњој Маочи. Кћерка му се удала за Самира Чићвару којег повезују са нападом на Амбасаду САД у БиХ, а с њима је и Амир Селимовић, родом из села Својат код Живиница.

У Идлибу је тренутно Един Зукић из Бановића, који је међу првима напустио БиХ. Он је на друштвеним мрежама познат као Абдулах Мухаџир, а прикључио се "Нусра фронту" који је повезан са "Ал каидом", а сада је припадник покрета "Талибан". С њим су и његов брат Елведин Зукић, Јасмин Грабус и Санџаклија познат као Саад Санџаки.

У ирачком граду Мосул, међу припадницима "Исламске државе" који још држе три четврти, налазе се борци из БиХ и самопроглашеног Косова. Група бораца отишла је у Мосул на челу са Бајром Икановићем, чувеним терористом из БиХ, који је у том граду и погинуо.

Међу борцима у Мосулу су Един Кахриман из Маглаја, Сенад Хасановић из Сарајева и још неколико бораца из Сарајева и самопроглашеног Косова. За Хасановићем и Кахриманом расписана је црвена Интерполова потјерница.

Већина ових припадника вехабијског покрета отишла је у Сирију 2013. године, у град Азаз на граници са Турском. Након што је терористичка организација "Исламска држава" прогласила калифат, сви су из Азаза прешли у Раку а након тога у Мосул.

Извор: СРНА