latinica  ћирилица
15/06/2017 |  13:42 ⇒ 16/06/2017 | 07:29 | Аутор: РТРС

Скандалозно да су министри из Српске дигли руку за измјене Кривичног закона БиХ (ВИДЕО)

Гласање српских министара за измјене Кривичног закона БиХ, у коме се негирање геноцида кажњава затвором, скандалозно је и против интереса Републике Српске, поручују званичници Српске.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС) -
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС)

Предсједник Милорад Додик, каже да је јасно да Бошњаци на такав начин покушавају ојачати институције БиХ, али је страшно да им српски министри у томе помажу.

Додик позива све посланике из Српске у Парламенту БиХ да гласају против таквих измјена Кривичног закона.

"Коме није јасна издаја коју представници Савеза за промјене врше тамо у Савјету министара и заједничким институцијама? Има ли некога у Бањалуци и Требињу да му то није јасно? Да ли нешто треба објашњавати, да им цртамо још..?", рекао је Додик.

Он је истакао да о томе говори и сама чињеница да су представници Савеза за промјене присуствовали /састанку/ када је одлучено да се стави негирање геноцида као кажњиво дјело.

"То говори о томе да би ви овдје у уџбеницима могли да изучавате да су Срби починили геноцид, да наша дјеца то уче, што није тачно, као ни то да је Српска настала на геноциду", напоменуо је Додик.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је скандалозна ситуација у којој је Савјет министара БиХ утврдио измјене Кривичног закона БиХ.

- Скандалозно је да су министри из Српске могли да дигну руку и гласају за то, а објашњења како је то условне природе или како је у питању условна подршка не "пију воду". Ви сте министар који се опредјељује или не оредјељује за нешто - рекла је Цвијановићева.

Премијерка је рекла да очекује да представници Српске у Савјету министара поштују ставове грађана и Владе Републике Српске.

- Све и да им нека институција Српске не каже како би требало да се понашају и какав је њен став, сваки министар би требало да има апсолутну одговорност према Републици Српској. Ово је један трагична ситуација која је, по ко зна који пут, показала какви односи владају на нивоу БиХ. Имамо људе који су спремни да се обрачунавају са Републиком Српском и да удовољавају свему оном што им сервира политичко Сарајево - навела је премијерка Српске.