latinica  ћирилица
15/06/2017 |  14:05 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Савановић: Огромна жртва бораца за одбрану Сарајевско-романијске регије

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је 4.000 бораца Војске Републике Српске, дајући животе за одбрану Сарајевско-романијске регије и стварање Републике Српске, дало огромну жртву.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

- Сарајевско-романијски корпус имао је од 18.000 до 20.000 бораца у току одбрамбено-отаџбинског рата. У свим борбама и настојањима очувања српског народа и српске територије, страдало је 4.000 бораца који су најзаслужнији за одбрану Српске и тог простора - рекао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да храбри борци Сарајевско-романијског корпуса ВРС "нису изгубили ни педаљ земље за све вријеме ратовања", до потписивања Дејтонског мировног споразума.

- И поред тога што су одбранили општине Илиџа, Рајловац, Кошево, Грбавицу, Хаџиће, Вогошћу, морали су да их напусте након потписивања Дејтонског споразума. То је тај хендикеп који је морао бити плаћен високом цијеном, а то је Република Српска - каже Савановић.

Он је нагласио да је Сарајевско-романијска регија велика и да је то било једно од најтежих ратишта због природе концентрације становништва и конфигурације града Сарајева.

- Требало је све то вријеме одржати линије фронта и сачувати територију која припада српском становништву - додао је Савановић.

Он је рекао да је на простору Сарајевско-романијске регије 10 бригада ВРС било у непосредном додиру са муслиманским бригадама у нижој зони, у односу на муслиманске снаге које су имале стратешку предност, али да су и поред тога српски борци храбро бранили и одбранили српски простор.

- У знак сјећања на све погинуле борце, Влада Републике Српске уз помоћ локалних заједница изградила је Спомен-музеј Свети Георгије на Равној Романији и ту је уклесано 4.000 имена страдалих, најхрабријих српских бораца - истакао је Савановић и додао да је на српском гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу сахрањено 947 српских бораца.

Савановић је нагласио да је прије рата у Сарајеву живјело 157.000 Срба, а процјене говоре да их данас у овом граду нема ни 10.000 и да су сведени на статистичку грешку.

Он је најавио да ће у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра на Сокоцу бити обиљежена одбрана Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да програм обиљежавања одбране Сарајевско-романијске регије почиње у 11.00 часова служењем помена и полагањем вијенаца на Војничком гробљу на Сокоцу, док је у 11.15 часова предвиђено обраћање званичника.

Дуњић је навео да ће у 12.00 часова бити служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије у манастиру Свети Георгије на Равној Романији.

Обиљежавању овог догађаја присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА