latinica  ћирилица
15/06/2017 |  14:46 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од страдања Срба у Мостару (ВИДЕО)

На Буни код Мостара обиљежена је 25. годишњица страдања двадесет девет српских цивила и војника.
Обиљежено четврт вијека од страдања Срба у Мостару - Фото: СРНА
Обиљежено четврт вијека од страдања Срба у МостаруФото: СРНА

Још се трага за осам тијела убијених Срба, који су страдали 15.јуна, и за осамдесет пет звјерски убијених истога мјесеца 1992. на подрчју Мостара и долине ријеке Неретве.

Четврт вијека од страдања Срба, које су из долине Неретве протјерали припадници Хрватског вијећа одбране, Хрватских оружаних снага и Хрватске војске, обиљежено је бацањем цвијећа у ријеку Буну и служењем парастоса у Старој цркви.

Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње овим је обиљежила и Дан несталих и погинулих херцеговачке регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Организације Аљонка Џелетовић навела је да је тада убијено 386 људи, док се за њих 85 још трага.

- Само на Буни страдало је 29 људи, од чега 18 војника и 11 цивила. Од тог броја још осам се води као нестало - рекла је Џелетовићева.

Она је нагласила да су Срби мирно живјели од Буне до Бијелог поља и да се нико није надао да ће их неко дирати или да ће некоме засметати.

- Тих дана Хрватска војска удружена са муслиманском побила је све српско што је затекла и уништила сву српску имовину - рекла је Џелетовићева, чији је брат нестао као војник при повлачењу.

Она каже да има снимке учесника тог догађаја и зна имена људи који су одвели њеног брата, али да предмет само стоји у тужилаштву.

Двадесет пет година, Миленка Брстина трага за истином и тијелима мужа и два дјевера. ДНК анализом идентификована је лобања једног од њих.
Истиче да је соменик направила, само слике ставила, те да нема ништа тужније од тога.

Љубица Чабрило, чији је муж страдао на Буни 15. јуна 1992. године, каже да је тек 2003. добила његово тијело.

- Нисам никад сазнала праву истину. Тијело није било комплетно, а кажу да га је вода избацила у Метковићу - каже она.

Замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је да се још трага за 1.662 нестала и да је главна кочница Институт за нестале.

На данашњи дан 1992. запаљена је и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, која је рушена мјесец дана.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да се прије 25 година догодило велико страдање српског народа у Мостару.

- Слава Богу обнавља се и Црква, обнавља се и народ. Ми се сјећамо наших страдалих, чинимо помен и молитве, а сјећајући се њих градимо будућност у овом граду и долини. Наш Господ Исусу Христос показао је да преко крста и страдања долази васкрсење и то је поука и порука нашем народу - навео је Круљ.

Послије окупљања на Буни, помен страдалим Србима из Мостара и долине Неретве, служен је у старом храму у Бјелушинама.