latinica  ћирилица
15/06/2017 |  15:05 | Аутор: РТРС

У понедјељак протест због дискриминације ћирилице и српског језика

Функционер Демократског фронта Будимир Алексић најавио је да ће у понедјељак, 19. јуна, испред црногорског Министарства просвјете у Подгорици бити одржан протест због, како је рекао, дискриминације грађана који говоре српским језиком и користе ћирилицу.
Демократски Фронт - Фото: илустрација
Демократски ФронтФото: илустрација

Он је навео да ће на скупу учествовати представници Демократског фронта, културних и научних установа, као и невладиних организација које се баве тим питањем.

Алексић истиче да се ученици у Црној Гори који на крају године траже да им се свједочанства испишу на ћириличном писму суочавају са проблемом.

"Од директора, секретара и разредних страрјешина добијају објашњења да нису технички опремљени и да немају формуларе. Све ово се ради да не би била испоштована законска и уставна обавеза равноправности ћириличног и латиничног писма", рекао је Алексић на конференцији за новинаре.

Он је најавио да ће посланици Демократског фронта упутити захтјев министру просвјете Дамиру Шеховићу да изда упутство или препоруку директорима, секретарима и школском особљу да се омогући поштовање Устава и да се ученицима који то желе обезбиједи свједочанство на ћириличном писму.

Професор Гордана Поробић Крцуновић оцијенила је да су у Црној Гори дискриминисани говорници српског језика, односно они који су се опредијелили за ћирилицу као своје писмо.

"Оваквом дискриминацијом се крши Устав и закон Црне Горе", сматра она.

Крцуновићева истиче да се већина у Црној Гори, према посљедња два пописа, опредијелила за српски језик.

"Преседан је да је дискриминисано нешто што је већинско", рекала је Крцуновићева.

Владислав Бојовић из Демократског фронта позвао је министра просвјете да јавно саопшти да ли је наложио овај најновији облик затирања ћирилице и манипулације свједочанствима или је такву врсту директиве добио од премијера Душка Марковића.

"Чин затирања ћирилице је чин велеиздаје историјске Црне Горе", рекао је Бојовић.

Извор: СРНА