latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:10 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Како стати у крај нелегалном пуњењу плинских боца? (ВИДЕО)

Да ли сте икада помислили да у свом дому можда чувате темпирану бомбу?
Плинске боце - Фото: РТРС
Плинске боцеФото: РТРС

С обзиром на стање тржишта течног нафтног гаса у БиХ, плинске боце дословно су потенцијалне бомбе.

Системска контрола готово и да не постоји, атести на појединим боцама нису вршени и по тридесет година, а боце се, без контроле и мимо закона и даље пуне на бензинским пумпама.

Испресоване и исјечене – 1.000 неисправних плинских боца уништено је у Бањалуци. Нису прошле атест Крајина петрола и уклоњене су са тржишта.

- Испитује се на притисак. Радни притисак боце је 12 бара, испитује се на 25. Након што се ставе вентили испитује се да ли негдје испушта и има још један уређај који мјери оно што се не види, њену надутост, појашњава Милован Бајић, директор Крајина петрола.

Колико је хаотично бх. тржиште када је ријеч о течном нафтном гасу, најбоље говори шароликост боца које ће проћи кроз пресе.

И ево доказа за оно на шта се годинама упозорава. Неисправну боцу, стару тридесет година, која није прошла атест, супротно законима, без проблема напунили смо на бензинској пумпи.

Овоме надлежни никако да стану у крај. Пуњење плинских боца на бензинским станицама није легално, али се ради.

Републичка управа за инспекцијске послове наводи: "У правилу, привредни субјекти у тренутку контроле и у присуству инспектора, не чине прекршаје и не врше пуњење боца на пунионицама ауто-гаса, те је утврђивање оваквог прекршаја и прибављање физичких доказа знатно отежано."

Надлежни савјетују – плинске боце пунити искључиво у овлаштеним пунионицама, не на бензинским пумпама. На рукохватима треба провјерити годину посљедњег атеста, а правило је да се он врши, сваких три до пет година.

Стање би требало бити боље, кажу надлежни, доношењем новог правилника.

- Ја се надам да ће у неком наредном периоду помоћу овог правилника, али и именовањем тијела које ће пратити и оцјењивати сигурност и безбједност тих боца, сигурност на нашем тржишту бити повећана, каже Маја Мркић Босанчић, руководилац Одјељења за гас у Министарству индустрије, енергетике и рударства

Уз то, боце су из Хрватске и Словеније у БиХ углавном увезене као старо гвожђе, накнадно су префарбане и пуштене на тржиште.

Све то дешава се јер наши правилници нису укорак са оним европским, а Хрватска и Словенија боце уклањају са тржишта након десет година коришћења.

И Црна Гора је промијенила правилнике, па нам, процјењују упућени, ускоро стижу и њихове боце за отпад.