latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:27 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

ЕП укинуо посланички имунитет Марин ле Пен

На захтјев француских власти Европски парламент је укинуо посланички имунитет лидерки француске ултрадесничарске странке Национални фронт Марин ле Пен, преноси АФП.
Марин Ле Пен (Фото: alvinet.com) -
Марин Ле Пен (Фото: alvinet.com)

Наводи се да је Марин ле Пен за клевету тужио градоначелник Нице Кристијан Естроси, након што је она у мају 2015. године изнела наводе да Естроси дозвољава Исламској држави да плаћа веома малу кирију за џамију и да је "морални саучесник џихадиста".

Посланици Европског парламента су гласали за укидање имунитета Ле Пеновој, наводећи да нема разлога да вјерују да је правни процес против лидерке Националног фронта у Француској покренут "са намјером да се наштети њеној парламентарној или политичкој активности".

Марин ле Пен није била присутна на гласању.

АФП наводи да овај случај нема везе са захтјевом француских тужилаца да посланици Европског парламента, лидерки НФ-а укину имунитет због навода да је та странка користила новац намјењен парламентарним помоћницима да исплати особље своје странке у Француској.

Одлука да се укине имунитет Ле Пеновој долази само један дан након одлуке Европског парламента да укине имунитет њеном оцу, Жан Марију, због оптужби за расизам.

Отац Марин Ле Пен је под истрагом због тога што је августа 2009. године рекао да су имигранти или особе имигрантског порекла одговорне за 90 одсто злочина, подсећа АФП.

АФП наводи да с обзиром на то да се очекује да ће Ле Пенова у другом кругу парламентарних избора бити изабрана за посланицу француске Скупштине, она би свакако у том случају морала да се одрекне свог мјеста у ЕП.

Извор: РТС, Танјуг