latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:35 | Аутор: РТРС

Хашки судија робија у родној Турској

Судија из Турске у Механизму за међународне кривичне судове Уједињених нација Ајдин Сефа Акај, осуђен је на седам и по година затвора у суду у Анкари као припадник терористичке организације ФЕТО, саопштено је из Хага.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Према сазнањима Механизма у Хагу, судија Акај је привремено пуштен из притвора на слободу до почетка жалбеног поступка, али му је пасош одузет и забрањено му је да напусти земљу.

На ову, првостепену пресуду, могу се уложити жалбе и захтјеви за ревизију на националном и међународном нивоу.

Судија је ухапшен у септембру 2016. године, а тим поводом је на турске власти више пута апеловано из Хага да се пусти на слободу, јер има имунитет Уједињених нација.

Предсједник Механизма, судија Теодор Мерон, формално је о овом питању обавијестио Савјет безбедности Уједињених нација у марту 2017, напомиње се у саопштењу.

Поводом изречене пресуде, Мерон је напоменуо да “дубоко жали због овог поступка турских власти, који је додатна повреда заштићеног статуса судије Акаја у складу с међународним правним оквирима“.

Он је поздравио пуштање судије на привремену слободу, али је навео да је и даље дубоко забринут што Влада Турске води овај поступак пред националним судом не обазирући се на примјењиве међународне правне оквире.

Мерон је позвао Владу Турске да предузме хитне кораке како би поштовала заштићени статус судије Акаја и да разријеши ову ситуацију у складу с међународним правом, наводи се у саопштењу.

Извор: Спутњик