latinica  ћирилица
15/06/2017 |  19:06 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Џон Ленон, Питагора, врсте облака и ДНК анализа - Пут до униформе ОС БиХ!

Пут до униформе Оружаних снага БиХ од сада ће бити још тежи јер ће будући војници уз тестове општег знања и физичке способности морати проћи ригорозне здравствене прегледе, а на скенеру ће се наћи чак и њихов ДНК узорак.
ОС БиХ - Фото: РТРС
ОС БиХФото: РТРС

Министарство одбране БиХ израдило је први пут јединствени правилник за оцjену здравствене способности кандидата за војну службу. Тиме је, како су истакли, ова област коначно уређена. Досадашњи услови за кандидате били су дефинисани у једном од прилога правилника о пријему у војну службу, пише Глас Српске.

- Ово је први пут да Министарство одбране, односно Оружане снаге доносе јединствен правилник. Та питања била су регулисана правилницима још из времена ЈНА и постојања ентитетских војски - изјавио је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић.

Здравствени прегледи могу бити претходни, периодични и ванредни, у зависности од тога да ли Оружане снаге БиХ примају нове припаднике или војници који су већ у строју продужују уговор. Ванредни преглед могу да затраже старjешина, љекар или психолог.

Здравствени преглед обухвата општи лекарски преглед, спирометрију и лабораторијске анализе крви и урина. Посебна пажња је на утврђивању комплетне крвне слике, па ће кандидати за војску бити подвргнути утврђивању крвне групе, рађењу хепатитис маркера и тестовима на ХИВ и психоактивне супстанце. Новим правилима предвиђена је и анализа ДНК узорка, а односиће се на особе које одлазе у војне мисије.

На листи прегледа је и ЕКГ, а кандидати морају проћи и преглед интернисте, неуролога, психијатра, оториноларинголога и стоматолога. Док ће стоматолози кандидатима радити панораму вилице, психолошка испитивања се састоје од испитивања разних способности. Садржај здравственог прегледа за сваку категорију војних лица одређује уговор који Министарство одбране закључује са здравственом установом која обавља преглед.

На добијене оцјене о здравственој способности допуштена је жалба другостепеној комисији.

- Ако су кандидати на обуци, кадети и стипендисти оцијењени неспособним за војну службу, прекида се поступак њиховог одабира за школовање и пријема у војну службу. Ако је професионално војно лице оцијењено неспособним или ограничено способним за упућивање на школовање или усавршавање, те упућивање у мисију подршке миру или другу активност у иностранству, обуставља се поступак упућивања - наведено је у правилнику.

У том случају Министарство одбране налаже војном лицу подношење захтјева за покретање поступка оцјене радне способности у складу са ентитетским прописима. То представља основ за покретање поступка пензионисања.

Осим задовољавајуће здравствене слике и физичке способности, кандидати за Оружане снаге морају да прођу и тест општег знања који садржи 350 питања. Уз општа питања о БиХ, кандидати морају знати одговоре и на питања шта је харфа, ко је био Џон Ленон, одакле потиче ријеч култура, врсте облака и формулу за Питагорину теорему.

Извор: Блиц