latinica  ћирилица
16/06/2017 |  10:30 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Борба против корупције обавеза земаља западног Балкана

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман изјавила је да земље западног Балкана морају да направе видљиве кораке у напретку владавине и поштовања људских права, те медијских слобода, а да је борба против корупције обавеза свих шест земаља овог региона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

"На путу подршке земљама западног Балкана је, са наше тачке гледишта, посебно важан берлински процес, код којег је тежиште на регионалној сарадњи и умрежавању, нарочито у реализацији великих инфраструктурних пројеката и енергетској области", навела је Хоманова, појашњавајући иницијативу шефа њемачке дипломатије Зигмара Габријела.

Она каже да је Габријел ради снажнијег ефекта берлинског процеса иницирао Берлин процес плус, пише "Дневни аваз".

Да би се додатно појачала економска моћ западнобалканских земаља, Хоманова је нагласила да, осим инфраструктуре и енергетског снабдијевања, треба више пажње посветити и областима владавине права, информационим технологијама и струковном образовању.

Она је додала да је реорганизација земаља западног Балкана не само потребна да би се испунили критеријуми ЕУ, већ да је и претпоставка да грађани могу да имају живот какав заслужују - радна мјеста, социјалну сигурност и живот без страха од репресије ако изнесу своје мишљење.

Извор: СРНА