latinica  ћирилица
16/06/2017 |  14:34 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Обиљежен 16. јун - Дан одбране Сарајевско-романијске регије

На Војничком спомен-гробљу Мали зејтинлик, гдје су сахрањена 947 погинула борца са подручја Сарајевско-романијске регије, јутрос је служен помен и положени вијенци. У одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса погинуло је 4.000 бораца, а ова формација имала је од 18.000 до 20.000 бораца.
Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регијеФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас да је Сарајевско-романијска регија, која је одбрањена у сложеним и тешким условима, дала огромну жртву за слободу и стварање Српске - животе 4.000 најбољих, најснажнијих и најсрчанијих бораца. Савановић је подсјетио да је прије минулог рата, према статистичким подацима, у Сарајеву било око 157.000 Срба, а сада их има мање од 10.000 и сведени су на статистичку грешку.

Он је оцијенио да су Влада и ресорно министарство збринули 8.230 приоритетних корисника кроз програм стамбеног збрињавања борачких категорија. Говорећи о запошљавању дјеце из породица погинулих бораца, Савановић је најавио да ће Влада Српске и ове године стимулисати радна мјеста одређеним повратима доприноса, при чему ће приоритет при запошљавању имате категорије које су изашле из рата.

Помену су присуствовали делегација Народне скупштине Републике Српске, изасланици предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, делегација представника Српске у институцијама БиХ и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић. Помену су присуствовали и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Оружаним снагама БиХ, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, делегације општина, регионалних и општинских борачких организација, организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије.

Извор: СРНА