latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:06 | Аутор: РТРС

Делегацији општине Вишеград забањен улазак на Космет

Делегацији општине Вишеград власти самопроглашеног Косова у Приштини забраниле су улазак у јужну српску покрајину због, образложили су, "процедуре у вези са визама".
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Делегација, коју чине начелник општине Младен Ђуревић са сарадницима и млади фудбалери Спортске секције "Бамби Соко", требало је овог викенда да отпутују у Косовску Митровицу ради потписивања повеље о братимљењу и узвратне посјете фудбалском клубу "Трепча".

Ђуревић је рекао Срни да му је веома жао због отказане посјете Косовској Митровици.

"Планирано је братимљење општина Вишеград и Косовска Митровица, што је дугогодишња жеља становника наше општине. Осим тога, планирали смо и успостављање сарадње на различитим нивоима", додао је он.

Ђуревић је истакао да је ово још један показатељ тешког живота људи и да привремене институције на Косову оваквим потезима учвршћују јединство Срба са Космета и Републике Српске.

Предсједник Спортске секције "Бамби Соко" Александар Говедарица рекао је да је двадесетак младих фудбалера планирало одлазак у Косовску Митровицу на узвратну братску посјету фудбалском клубу "Трепча".

"Наши фудбалери су били спремни за полазак, али смо добили информацију да власти са Косова не дозвољавају улазак на њихов простор и то без образложења", додао је Говедарица.

Он је истакао да су на вријеме сви били упознати о доласку, те да се очекивало да неће бити проблема да млади спортисти и управа клуба буду гости у Косовској Митровици.

"Жао ми је што нисмо имали прилику да узвратимо договорено посјету, највише због наших фудбалера који су то жељно ишчекивали", додао је Говедарица.

Портпарол општине Косовска Митровица Сергеј Запорожац рекао је Срни у телефонској изјави да се, с обзиром да БиХ није признала Косово, узима систем реципроцитета када је ријеч о кретању грађана БиХ, односно Републике Српске, на простор Косова и Метохије /КИМ/.

"Надлежни из канцеларије за Косово и Метохију, односно официр за везу прослиједио је сва документа потребна за улазак делегације из Вишеграда на подручје Космета. Надлежни из Приштине су захтијевали да се процедура испоштује и да се делегација усмјери на Хрватску, како би на тај начин путем конкурисања за визе, ушла на ово подручје", појаснио је Запорожац.

Он је додао да је оваква процедура лоша и да политика не треба да се мијеша у спорт и у међусобну сарадњу српских градова, јер је на основу Резолуције 1244 УН, КИМ саставни дио Србије.

Извор: Срна