latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:55 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

"Наставници у Петрову да се врате у учионице"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручио је данас наставницима Основне школе "Вук Караџић" у Петрову да се врате у учионице и да наставе да раде свој посао, те да надокнаде изгубљене часове.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је наставнике који су у штрајку због ситуације у вези са именовањем вршиоца дужности директора ове школе упозорио на данашњем састанку у Бањалуци да им иначе неће бити обрачуната плата за ове дане које не раде са дјецом.

"Да би им плата била обрачуната, морају имати човјека који им је потписује, а то је вршилац дужности директора, који је званично тамо постављен", рекао је Малешевић Срни.

Он је истакао да наставници само праве додатне проблеме, који никоме нису потребни.

"Када се распише нови конкурс, биће проведена процедура, приликом које ће школски одбор доставити ресорном министарству списак оних који су конкурисали са комплетном документацијом, а Влада ће именовати директора школе", рекао је Малешевић.

Он је напоменуо да ни тада не мора бити уважено ни мишљење колектива, ни школског одбора, него у том моменту Влада одлучује.

Малешевић је оцијенио да су чудне тврдње да се у све умијешала политика.

"Ако је предсједник школског одбора предсједник општинског одбора одређене странке у Петрову, а бивши директор значајан члан одређене партије, онда то говори да је умијешана политика са локала", сматра Малешевић.

Он не види разлог за штрајк радника, јер, каже, својом одлуком није угрозио њихова права, додавши да има информацију да родитељи шаљу дјецу у школу, а да их наставници враћају.

Малешевић је подсјетио да је школски одбор требало да три мјесеца прије истека мандата бившег директора распише конкурс, што они нису учинили.

"Они су се обратили министартсву тек у априлу, тражећи за бившег директора да добије статус вршиоца дужности", рекао је Малешевић.

Након провјере, додао је он, установљено је да му је то други мандат, а по старом закону, директори не могу да на тој позицији буду три мандата.

Малешевић сматра да је с тим намјерно одуговлачено како би се нашао начин да, ступањем на снагу новог закона, по којем директор више нема тих ограничења, бивши директор добије још један мандат.

"Међутим, на њега се односи стари закон, по којем он није могао да буде ни вршилац дужности и нисмо дали сагласност, а школски одбор је одмах требало да достави нови приједлог", каже Малешевић.

Према његовим ријечима, школски одбор је приједлог доставио тек у мају, предлажући свог колегу из школе.

"По закону, ја то не морам да прихватим, а пошто они нису испоштовали рок, имам право да именујем вршиоца дужности до обављања конкурсне процедуре, најдуже шест мјесеци", рекао је Малешевић те поновио да је све урађено по закону.

Наставници су 6. јуна упутили захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске за повлачење рјешења о именовању Даворина Адамовића за вршиоца дужности директора, тврдећи да није донесено у складу са Законом о основном образовању, као и акт о одбијању сагласности за именовање кандидата Школског одбора Ведране Бркић, која има сагласност и подршку овог колектива.

Наставници у Основној школи "Вук Караџић" у Петрову ступили су јутрос у генерални штрајк.

Основну школу "Вук Караџић" похађа 200 ученика.

Извор: Срна