latinica  ћирилица
16/06/2017 |  18:40 | Аутор: РТРС

СДС: Не може се ни дискутовати о фискалној стабилности

Српска демократска странка сматра да је посљедњи наступ премијера Републике Српске Жељке Цвијановић нова демонстрација њеног, како кажу, непознавања главних економских токова.
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

У СДС-у оцјењују да је то видљиво у посљедњим наступима Цвијановићеве, гдје она наводи да Република Српска измирују све обавезе.

"Измирују се све обавезе, тачно, али се више не знају године из којих се обавезе измирују. Да ли је то 2014, 2015. или 2016. година", саопштено је из СДС-а.

У саопштењу се наводи да приходи и приливи никада нису били исто, те да сама потреба за средствима Међународног монетарног фонда јасно говори да нема довољно прихода у буџету.

"Премијерки је све то исто. Као што је спремна да одобри ненамјенску потрошњу, тако су и зајмови и кредити за њу приходи", тврде у СДС-у.

У саопштењу се напомиње да финансијску стабилност представља усклађеност прихода и расхода унутар једне године, те да у Републици Српској, нажалост, неусклађеност постоји у вишегодишњем периоду.

"Управо зато не може се ни дискутовати о фискалној стабилности, у којој на све стране буџет и фондови дугују износе, који се мјере већ милијардом", тврде у СДС-у.

У СДС-у сматрају да се пензионерска популација обмањује констатацијом да су пензије порасле 11,3 одсто и наводе да је од 2009. њихов раст једва више од девет одсто, а и то, како кажу, на силу и под притиском чињенице да пензионери у Српској имају убједљиво најмање пензије у односу на просјечне плате и цјелокупну регију.

"При томе се обећава раст од пет одсто, а прескаче се потреба да се снажније реформише систем ПИО, који је преносом на трезор, односно буџет, евидентно стављен у положај фирме у стечају", мишљења су у СДС-у.

Када је ријеч о кредитној способности Републике Српске, у СДС-у истичу да сваки сервис јавног дуга изнад 23 одсто буџета /и то оног који не сабира и пензиони фонд/ представља "омчу око врата за дужника".

Извор: Срна