latinica  ћирилица
16/06/2017 |  18:50 ⇒ 17/06/2017 | 08:43 | Аутор: РТРС

Терапијско јахање - успјешни резултати за дјецу са потешкоћама у развоју (ВИДЕО)

У организацији наше медијске куће и Триглав осигурања Бањалука, прије годину дана започело је прикупљање финансијских средстава за пројекат терапијског јахања за дјецу и омладину са потешкоћама у развоју.
Терапијско јахање - Фото: РТРС
Терапијско јахањеФото: РТРС

Послије седам мјесеци терапије, која је реализована у Коњичком клубу "Чокорска поља", видљиви су и резултати.

Ово је мјесто које је за деветоро дјеце и омладине са потешкоћама у развоју постао центар слободе. Два пута седмично у периоду од 7 мјесеци свако од њих је редовно је пролазио кроз терапијско јахање. Резултатима задовољни и они, и родитељи.

- Некако смо се сложили да је терапијско јахање круна свих терапија од самог рођења наше дјеце, каже Ана Николић, мајка дјечака са Дауновим синдромом.

Корист терапијског јахања могу имати особе различитих старосних доби, с различитим облицима физичких и менталних оштећења.

- Резултати су изузетни, како на пољу моторике, тако и на пољу чула, осјећања, брига о себи, едукација, моторног планирања, наглашава Славица Кецман, координатор пројекта терапијског јахања.

Програм терапијског јахања подржали су јавни РТВ сервис Републике Српске и Триглав осигурање Бањалука.

- Нама је драго да смо у тако кратко вријеме добили потврду резултата за све учеснике, по њихово здравље, а драго нам је и због задовољства родитеља, истиче Матеј Жлајпах, директор Триглав осигурања Бањалука.

Родитељи дјеце и омладине ових категорија наводе да би терапијско јахање требало да буде системско рјешење. Да би овакав облик терапије требало да буде редован у Српској, сматра и министар Богданић.

- Настојаћемо да одвојимо одређена средтсва и у наредној години за ову намјену, каже Богданић.

Њих деветоро из Клуба специјалних спортова Бањалука, добило је прилику да буду дио овог пројекта, а надају се да ће овакву могућност добити и други. Из Триглав осигурања наводе да су спремни да наставе да подржавају пројекте оваквог типа.