latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:29 | Аутор: РТРС

СО Пале: Прихваћено мишљење Министарства управе и локалне самоуправе

Скупштина општине Пале усвојила је на данашњој сједници мишљење Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске да се избрише амандман из Статута ове општине који се односи на рокове именовања начелника одјељења и предлагања замјеника начелника општине.
СО Пале - Фото: СРНА
СО ПалеФото: СРНА

Шеф клуба одборника ДНС-а Милан Симовић тражио је да се мишљења Министарства разматра као друга тачка дневног реда, што је владајућа коалиција одбила, предлажући да то буде 13 тачка, након чега су одборници ДНС-а, СНСД-а и СП-а напустили сједницу.

Симовић је рекао новинарима да му је драго да је скупштинска већина данас присуствовала демонстрацији једног од видова политичке борбе, како би рад скупштине био доведен у законске оквире, што сматра побједом владавине права.

Он је додао да ће у будућности учествовати у расправама и доношењима одлука, али само оних које су у складу са законом.

Одборник СНСД-а Сања Капуран Лончар рекла је да је Министарство управе и самоуправе потврдило да је амандман незаконит.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, који је раније од Министарства затражио мишљење у вези са законитошћу овог акта, рекао је да су одборници СНСД-а, ДНС-а и СП-а с правом напустили сједницу локалног парламента.

Он је додао да је логично да усвајање мишљења Министарства управе и локалне самоуправе буде друга, а не 13. тачка дневног реда, "јер би се након утврђивања те законитости могло ићи и на друге тачке, па се не би правила конфузија".

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић рекао је да не види никакав проблем и разлог због чега су одборници данас напустили сједницу, додајући да је тачка коју је предложио начелник општине накнадно уврштена у дневни ред.

"Нисмо хтјели да се дописујемо са ресорним министарством, тако да смо уважили њихово мишљење и члан 4 из Става 65 избрисали", додао је Вучићевић.

Одборник СДС-а Младен Копривица оцијенио је да одборници СНСД-а, ДНС-а и СП који су данас напустили сједницу опструишу рад локалног парламента.

На петој сједници Скупштине општине Пале, која је одржана 31. маја, усвојен је амандман којим се одређује да у року од 15 дана начелник општине распише конкурс за избор и именовање начелника одјељења, као и да у року од 90 дана од формирања Скупштине предложи замјеника начелника, а ако то не учини, онда да то може урадити локални парламент.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске дало је своје мишљења да тај амандман није у складу са законом и да се мора брисати.

Извор: СРНА