latinica  ћирилица
16/06/2017 |  20:45 | Аутор: РТРС

Русија критиковала Хрватску због Украјине

Покушаји Загреба да помогне Кијеву да примјени хрватско искуство "мирне реинтеграције окупираних територија" на Донбас су "непримјерени и контрапродуктивни", оцијенило је руско министарство спољних послова.

Након разговора хрватског и украјинског премијера у Загребу могле су се чути изјаве да постоје планови да се појачају активности хрватске радне групе о сарадњи са Украјином, основане у октобру 2016, преноси Тас.

"Група покушава да помогне Кијеву да искористи хрватско искуство такозване мирне реинтеграције окупираних територија за које се тврди да је наводно примјенљиво на Доњецк и Луганск. Морамо да нагласимо да су такви кораци непримјерени и контрапродуктивни, јер ни најмање не олакшавају рјешавање унутрашњег украјинског сукоба", наводи се у саопштењу.

Руско министарство је, такође, изразило жаљење што хрватске власти промовишу своје институције "домаће производње" умјесто да позивају на јачање дијалога у оквиру Контакт групе из Минска.

Оцјењује се и да "хрватска једнострана процјена" балканске кризе деведесетих година охрабрује кијевску ратну страну и наводи да би Хрватска, уместо тога, требало да јасно изрази своју посвећеност потрази за путевима да се рјеши ситуација.

"Они немају жељу да одустану од планова да унаприједе војну сарадњу са Украјином, умјесто да траже од Кијева да прекине са гранатирањем Донбаса, да укине саобраћајну и економску блокаду региона и укине рестрикције којима се ограничава приступ становништва информацијама", сматра то министарство.

Руско министарство изразило је очекивање да ће њихове хрватске колеге преусмјерити своје напоре како би учиниле да Кијев испуни своје обавезе у склопу пакета мјера, које је усвојила Нормандијска четворка.

Хрватски премијер Андреј Пленковић састао се у уторак у Загребу с украјинским колегом Володимиром Гројсманом с којим је разговарао о кризи у Украјини, где је у задње три године погинуло 10.000 људи, подсјећа Хина.

Пленковић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је Хрватска била "жртва великосрпске агресије деведесетих година, имала окупирана подручја и угрожен територијални интегритет, али и искуство мирне реинтеграције" и навео да је зато жели да "помогне Украјини да мирно интегрише своју територију у уставноправни поредак".

Из тог разлога, додао је, основана је радна група у циљу да се Украјини "понуди каталог мјера које је Хрватска спровела при својој мирној реинтеграцији".

Извор: РТС, Танјуг