latinica  ћирилица
17/06/2017 |  10:42 | Аутор: РТРС

Шесторица терориста још увијек на слободи

Шесторица терориста које је Суд БиХ са Енесом Мешићем правоснажно осудио на затворске казне због ратовања и припадности терористичкој организацији "Исламска држава" још се налазе на слободи јер им није одређен притвор и не стижу им позиви за издржавање казни, пише данашњи "Глас Српске".
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Саговорник овог листа близак Суду БиХ каже да притвор није одређен никоме од њих, као ни Мешићу који је ове седмице ухапшен приликом покушаја илегалног преласка границе БиХ са Србијом на путу ка поновном одласку у Сирију, и да су на слободи упркос опасности.

"У Суду БиХ су о посљедицама својих одлука почели да размишљају тек када је ухапшен Мешић приликом чињења истог кривичог дјела за које је већ осуђен на три године затвора. Зато ће ових дана сви из ове групе добити позиве за издржавање затворских казни, а ко зна када би то било урађено да се није десило ово са Мешићем", наводи саговорник бањалучких новина.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да је Суд БиХ направио пропуст, те да је Мешићу остављена могућност да смишља начин како да избјегне казну.

Портпарол Суда БиХ Аида Делић&мдасх;Волаш рекла је да су Мешићу и осталима изречене мјере забране уз привремено одузимање путних исправа, те да је овим мјерама остварена сврха.

Мешић, Адем Карамуја, Ибро Делић, Мирза Капић, Јасмин Јашаревић, Салко Имамовић и Самир Хаџалић правоснажно су осуђени 7. априла за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Извор: Срна