latinica  ћирилица
17/06/2017 |  18:17 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Шековићи: Ускоро завршетак регулације корита Дрињаче (ВИДЕО)

Регулација корита ријеке Дрињаче у Шековићима биће завршена у наредна три мјесеца, чиме ће бити стављена тачка на поплаве које су 2014. године причиниле штету од девет милиона марака у 1.000 домаћинстава и привреди.
Санација корита Дрињача - Фото: РТРС
Санација корита ДрињачаФото: РТРС

Шековићи су ових дана највеће градилиште у Српској. Ради се пуном паром на постављању камених обалоутврда и проширењу корита да би се Дрињача укротила и заувијек спријечило њено изливање. Како радови одмичу, тако породицама које живе тик уз ријеку пада камен са срца. Истичу да ће од сада мирније спавати и неће страховати за дјецу

Радови дуж три километра ријечног корита требало би да буду завршени до 19. септембра.

Саша Мирић, портпарол ЈУ ''Воде Српске'' каже да ће бити уграђено око 5. 000 м3 армираног бетона, око 10.000 кубних метара бетонских плоча, ћиме ће, истиче, Шековићи добити прилику за убрзани урбани развој, што је и велики значај овог пројекта.

Ово је најзначајнији пројекат у Шековићима у задњих пет деценија. Општина је 95 одсто ријешила имовинско-правне односе за шта је из буџета издвојено 200.000 марака.

Радови, укупне вриједности шест милиона марака, започети у септембру прошле године, финансирају се из средстава Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта хитне помоћи заштите од поплава у Српској.

Осим Дрињаче, уређена су и корита њених притока Ташевац и Ловница. Из кредита Европске инвестиционе банке од 55 милиона евра у Српској се реализује још низ пројекта - уређење 20 километара савског насипа, санација клизишта и регулација рјечних корита од по 20 километара, уређење ободне каналске мреже од 180 километара и реконструкција црпних станица.