latinica  ћирилица
17/06/2017 |  21:15 | Аутор: РТРС

Путин: Кол је утицао на моје схватање политике

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да је бивши њемачки канцелар Хелмут Кол умногоме утицао на његово схватање политике.
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев) -
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев)

"Познавао сам га од почетка деведесетих година прошлог вијека. Био сам присутан током његових разговора са тадашњим градоначелником Санкт Петербурга Анатолијем Собчаком", рекао је Путин.

Руски лидер је признао да је био дубоко импресиониран Коловом личношћу и интелектом.

"Видио сам дубокоумну особу која није живјела од избора до избора, мада су му, наравно били битни. Он је размишљао о далекој будућности и то веома дубоко на основу свог знања и искуства државника једне од највећих европских држава", нагласио је Путин.

Коментаришући Колово мишљење да више нема хладног рата између Запада и Истока, Путин је истакао да је њемачки политичар био у праву.

Кол је био шести њемачки канцелар од 1982. године до 1998. године и он је имао најдужи мандат од времена Ота фон Бизмарка. Кол је, такође био први канцелар уједињене Њемачке.

Кол који је предводио поновно уједињење Њемачке 1990. године преминуо је јуче у својој кући у граду Лудвигсхафену у 87. години.

Извор: Срна