latinica  ћирилица
18/06/2017 |  12:59 | Аутор: РТРС

Ријешити питање инвалиднина за особе умањених интелектуалних способности

Предсједник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске Радомир Радмиловић оцијенио је да је непходно што прије ријешити питање инвалиднина за та лица, која ће им помоћи да побољшају статус у друштву, али и да се смањи дискриминација.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Радмиловић је рекао Срни да је њихов положај у друштву, у посљедње вријеме, све лошији у свим сегментима живота, те да се проблеми са којима се суочавају већ дуже вријеме стављају са стране.

Према његовим ријечима, већина ових људи налази се у тешкој материјалној ситуацији, јер живе само од туђе његе и помоћи.

"Родитељи и старатељи који брину о ментално недовољно развијеним лицима у већини случајева нису у прилици да раде и зарађују, те би требало пронаћи рјешење да и они буду финасијски помогнути", објаснио је Радмиловић.

Он је навео да су направљени одрећени, али недовољни, помаци у овој области, те да је потребно све капацитете усмјерити да се статус и положај лица умањених интелектуалних способности и њихових породица у Српској побољша и на тај начин смањи дискриминацију.

"Доношењем новог закона мало је повећана накнада за туђу његу и помоћ, али је она минорна, уколико представља једини извор прихода", додао је Радмиловић.

Он је навео да ће Савез у наредном периоду инсистирати на рјешавању ових и других нагомиланих проблема ове популације, о чему ће бити ријечи и на данашњој сједници Скупштине Савеза.

"Нисмо препознали заинтересованост надлежних да нам помогну, те ћемо се у наредном периоду ангажовати да наша популација добије адекватно мјесто у друштву, које заслужује по свим међународним, али и људским и моралним стандардима", рекао је Радмиловић.

Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске основан је 1992. године и окупља око 3.222 лица свих узраста и категорија у стању менталне ретардације, њихове родитеље или старатеље с циљем унапређења услова живота чланова.