latinica  ћирилица
18/06/2017 |  15:35 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

На подручју Требиња почела жетва житарица (ВИДЕО)

Прије четири дана, почела је жетва озимих житарица на подручју Требиња. Иако су ратари страховали да ће зимски и прољећни мразеви уништити житарице, приноси се крећу на нивоу просјечних година.
Жетва - Фото: РТРС
ЖетваФото: РТРС

Пожњевене су прве парцеле јечма, који је са тритикалеом и пшеницом, најзаступљенија житарица. Ратари кажу да се требало надмудривати са зимом и неуобичајеним минусима.

"Ко је саслушао агрономе, и ко је прихранио навријеме, принос се креће око 600 килограма по дунуму", каже Срђан Мислин.

Из градског одјељења за привреду, саопштено је да је на подручју Требиња, ове године, под житарицама, око 120 хектара, десетак више у односу на прошлу годину.

Мање надморске висине нису погодне за жита, па их ратари користе за тзв. одмарање земљишта. Род се углавном користи за исхрану сточног фонда.

С обзиром на то да се житарице користе као алтернативна обрада земљишта, и приноси ће бити различити. Кретаће се, према првим процјенама, од 300 до 650 килограма по дунуму.

Иако влажност зрна није стабилизована, а оптимални рокови за жетву истичу, квалитет је солидан, а стручњаци кажу да се пшеница може користити за људску исхрану.

Комбајнерима је највећи проблем уситњеност парцела. Цијена комбајнирања по једном дунуму је 40 марака, а жетва, у Требињском пољу, требало би да буде завршена до краја наредне седмице.