latinica  ћирилица
18/06/2017 |  17:26 ⇒ 19/06/2017 | 09:09 | Аутор: РТРС

РТРС са инспекторима у контроли лако кварљивих намирница (ВИДЕО)

Сладолед, колачи, месо, сир – у љетњим данима на бактерије и микроорганизме осјетљиве намирнице под лупом су инспектора. Јер се на великим врућинама најукуснија храна може претворити у најопаснији отров. Прве врелине зато су и ове године алармирале надлежне, па је Агенција за безбједност хране већ издала препоруке за појачане мјере контроле. Са инспекторима на терену била је и наша екипа.
Контрола хране - Фото: РТРС
Контрола хранеФото: РТРС

Са порастом температура и љетњим врелинама сладолед се може наћи на сваком кораку и чест је избор и потрошача, али и салмонеле. Зна то Милица Шкобић. Сладолед у центру Бањалуке продаје већ шест година и истиче да је најважније правилно и редовно одржавати хигијену уређаја.

"Фрижидери, расхладни уређаји се морају дезинфицирати, чистити, прати, брисати...Контроле су јако честе, скоро сваке седмице", каже Милица.

У предузећу "Крајина клас" призводе 34 врсте сладоледа. Сваки корак производње строго се контролише.

"Све се ради са дезинфикационим прибором, опремом, раднци у производњи раде са рукавицама, маскама, обавезне су капе и уредна одјећа, дезинфикује се простор у којем се све обавља", наглашава Драгана Попара, директорка производње у овом предузећу...

Због страха од тровања храном и инспекцијске контроле у ово доба године су чешће. Сладолед је, због повећане потрошње, ових дана под посебим надзором. Према подацима Агенције за безбједност хране, прошле године у лабораторијама за контролу хране анализирано је нешто више од 80.000 узорка од чега готово 4.500 није било у складу са прописима. Зато су контроле још јаче, а у једној је била и наша екипа.

"Поред тога, врши се и узорковање хране за лабораторијско испитивање, а на основу тога утврђује се здравствена исправност намирница. Пракса је утврдила да се често дешавају неправилности које утичу на квалитет хране као што су неодговарајућа хигијена, те се превентивним контролама настоје смањити грешке", истиче Љиљана Томић, републички инспектор за храну.

Уз сладолед, опасност се крије и у колачима, месу, млијечним производима, води, воћу и поврћу, сировим јајима и производима од јаја. Конзумација здравствено опасног производа може изазвати тровање храном. Први симптоми осјете се у року од 30 минута до 72 часа након конзумације.

"То су најчешће пробавне сметње у виду гађења, мучнина, учестале прољевасте столице, температура која не мора да се  јави у сваком од случаја", упозорава Весна Петковић, специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Да је залогај здравствено неисправан тешко је утврдити без лабораторијске анализе, али одређене назнаке могу се препознати по мирису и изгледу. Ипак, салмонелу је у храни немогуће препознати. Зато су основне препоруке: хигијена, хлађење и конзумирање свјеже припремљених порција. Ако сумњате, боље је да прескочите.