latinica  ћирилица
18/06/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

Румунска владајућа партија смењује сопствену владу

Владајућа румунска Социјалдемократска партија покренула је иницијативу за смјену сопствене владе пошто је отказала подршку премијеру Сорину Гриндеануу.

Процедура изгласавања неповјерења влади почела је дан раније него што је планирано, а румунски посланици ће у сриједу гласати о смјени Гриндеануа, којег социјалдемократе оптужују да не спроводи програм партије.

Гриндеану, који је премијер од јануара, одбацио је оптужбе и одбио да поднесе оставку. Он тврди да предсједник Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа жели да на чело владе постави себи лојалну особу, пошто не може да буде премијер, јер је 2016. године осуђен због изборне преваре.

Бивши румунски премијер, такође социјалдемократа Виктор Понта, који подржава премијера Гриндеануа, позвао је на разговоре с Драгнеом како би се криза ријешила и избјегло гласање о повјерењу влади, које је назвао "атомским ратом између социјалдемократа и социјалдемократа".

Понта је рекао да ће од унтарпартијског сукоба корист имати румунски предсједник Клаус Јоханис, њихов политички противник, који одређује коме ће додијелити мандат за састав владе, коју потом бира парламент.

За опозив владе социјалдемократама и њиховим политичким партнерима потребна су 233 гласа у парламенту од 465 мјеста.

Извор: Бета